Kecskeméti zarándokok a szinódus nyitó szentmiséjén

Hazai – 2023. október 9., hétfő | 11:16

A püspöki szinódus megnyitásának hetére szervezett Rómába zarándoklatot a kecskeméti Szentcsalád-plébánia. A Kecskemétről, illetve a közeli Ladánybenéről és Méntelekről érkezett híveket Ivanics Zoltán vezető lelkipásztor és Takács Gábor állandó diakónus mellett Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára is kísérte, aki más feladatai mellett e plébánián kisegítő lelkészként szolgál.

A hét csúcspontja kétségkívül az a szentmise volt, amelyet október 4-én délelőtt a Szentatya az újonnan kinevezett bíborosokkal és a bíborosi testülettel együtt mutatott be a Szent Péter téren a püspöki szinódus rendes közgyűlésének megnyitásaként. A pápai mise egyedülálló alkalom volt arra, hogy a jelenlévők a világ minden tájáról odaérkezettekkel együtt megtapasztalják a Katolikus Egyház egyetemességét és sokszínűségét a pápa fősége alatt.

A zarándokok az út során természetesen végigjárták a négy nagy római bazilikát: a pápa püspöki székesegyházául szolgáló Lateráni Szent János-, továbbá a Szent Péter és a Szent Pál apostolok sírjai fölé épült bazilikákat, valamint a Szűz Mária tiszteletére szentelt Santa Maria Maggiore-templomot. A csoport ezen túl meglátogatta a római katakombákat is: a Szent Sebestyén-bazilika oldalkápolnájában, az első keresztény vértanúk ereklyéi közelében szentmisén adtak hálát a résztvevők a Rómában kapott kegyelmekért, imádkoztak az Egyházért és a hazáért.

A közel félszáz zarándok római tartózkodása alatt a Villa Mater Redemptoris zarándokházban vett szállást, amelynek épületét 2019-ben vásárolta meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, majd magyar állami segítséggel fel is újíttatta. A ház működtetése a Szent István Alapítványhoz tartozik, amely a másik római magyar zarándokközpontot, a Szent István Házat is üzemelteti.

Az út legidősebb résztvevője hetvenkilenc esztendős volt, míg a legfiatalabb, Szeleczki Petra mindössze kilencéves, nővérével és édesanyjával érkezett az Örök Városba.

Forrás: Szentcsalád-plébánia, Kecskemét

Fotó: Nyúl Endre

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria