Kedden vesznek végső búcsút Franco Zeffirellitől

Kitekintő – 2019. június 17., hétfő | 15:31

Szülővárosában, Firenzében tartják június 18-án, kedden a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli olasz filmrendező gyászszertartását. A firenzei dómban Giuseppe Betori, a város érseke mutat be gyászmisét – közölték június 16-án Zeffirelli hozzátartozói.

A június 15-én elhunyt világhírű rendező koporsóját ma ravatalozták fel a Palazzo Vecchio híres Ötszázak termében, ahová több ezer embert várnak. „Mindenki elbúcsúzhat tőle Firenzében” – mondta a város polgármestere. Dario Nardella keddre gyásznapot hirdetett a toszkán városban. Zeffirellit a város főtemetőjében, a Porte Stanéban helyezik örök nyugalomra.

*

Zeffirelli halálhíre nagy visszhangot váltott ki szülővárosában, Firenzében, de a film és kultúra világában is, amelynek meghatározó alakja volt.

„Franco Zeffirelli halála mély érzelmeket váltott ki belőlem. Az olasz filmművészet, a művészet és a szépség olasz nagykövete volt. Nagy filmrendező, forgatókönyvíró, színpadtechnikus volt. A kultúra nagy alakja” – írta Twitter-üzenetében Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

„Soha nem kívántam, hogy ez bekövetkezzen. Franco Zeffirelli, a nemzetközi kultúra egyik legnagyobb alakja ma reggel eltávozott közülünk. Osztozunk a család fájdalmában. Isten veled, kedves Mester. Firenze sosem felejt el téged” – írta Dario Nardella, a toszkánai város polgármestere.

Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter „korunk géniuszának” nevezte a művészt, akit az egész kulturális és filmvilág gyászol. „Ciao, Maestro” – olvasható a nemes egyszerűséggel megfogalmazott búcsú a Zeffirelli Alapítvány honlapjának főoldalán.

A halálhír bejelentése óta a média szerte a világon tisztelgett a legendás rendező előtt. A BBC brit műsorszolgáltató emlékeztetett arra, hogy olyan csillagokat rendezett, mint Elizabeth Taylor és Maria Callas, a nagy olasz színházak – a milánói Scalától a velencei Fenicéig – részvétüket fejezték ki a művész halála miatt a Twitter mikroblog portálon.

*

Franco Zeffirelli június 15-én hunyt el római Via Appia Anticán álló házában, fogadott fiai, Pippi és Luciano, egy orvos és a San Tarcisio-templom lelkipásztora voltak mellette.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria