Képkülönlegességeket restauráltak a szatmári egyházmegyében

Kultúra – 2020. május 10., vasárnap | 17:29

Három festmény felújítását fejezte be a közelmúltban a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye restaurátorműhelye.

A restaurátorműhelyben folyamatos a munka, Puskás Éva és Sulyok László restaurátorok keze alatt sorban újulnak meg a szatmári egyházmegye műkincsei, így nemrég három képpel készültek el a művészek. Jelen esetben is három különleges alkotásról van szó, amelyek ezúttal Máramarosszigetre és Nagybányára térnek haza.

A Szent Antal látomása című 18. századi barokk kép egy osztrák mester alkotása, amely jelenleg a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-plébánia mellékoltárképe. Amikor a műhelybe érkezett, már alig látszottak a színek és az alakok. A restaurálás után azonban a kép visszanyerte dinamikáját, a barokkra igen jellemző fény-árnyék játékot, újra színt kaptak és kiélesedtek az alakok.

A restaurátorok befejezték egy hálaadó (votív) kép felújítását is. Ez, rendeltetéséhez híven egy történetet mesél el: egy, a középkori nagybányai Szent István-templom tetőzetét javító személy megcsúszott és leesett. Miközben csúszott lefelé, a Szent Család segítségéért kiáltott: „Jézus, Mária, József!” A munkás életben maradt és felgyógyult. Hálából készítette vagy készíttette el a festményt. A votív képeken általában csupán az esemény dátumát szokták feltüntetni, de ezen a képen a történéseket az írott szöveg is megmagyarázza. A festmény további érdekessége, hogy látható rajta Nagybánya város szimbóluma, a középkori plébániatemplom (Szent István-templom), amelyből mára csak a torony maradt meg.

A festmény az idők során besötétedett, erősen berepedezett, restaurálása után azonban minden részlete tisztán látszik. A nagybányai Szentháromság-templomba kerül vissza.

A harmadik kép az angyali üdvözletet örökíti meg, keletkezését 1800-ra teszik. Szakadt, helyenként kilyukadt állapotban került a restaurátorokhoz, akik a hiányzó részeket pótolták, a vásznat megerősítették, ezután adták vissza a festmény régi színét és fényét. Az eredeti keret nem maradt meg, Laczkó Ferenc batizi kántor készített új keretet a kép számára.

Forrás és fotó: Szatmári Egyházmegye/romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A restaurálásra előkészített állapotban az Angyali üdvözlet festmény