Kereszt a betonrengetegben – Felszentelték Eger-Felsőváros templomát

Hazai – 2019. szeptember 2., hétfő | 19:00

Több évtizedes álom vált valóra: templomot kapott Eger-Felsőváros; a városrészben mintegy tízezer ember él. Szeptember 1-jén szentelték fel a templomot, ami a Szent II. János Pál Missziós Központ nevet viseli, és amit egy olyan épületben alakítottak ki, mely korábban bútorboltként és edzőteremként működött.

Az ünnepélyes szertartás elején Ternyák Csaba egri érsek és Mieczysław Mokrzycki lembergi érsek jelképesen kinyitották az épület kulcsaival az ajtókat.  Ficzek László általános püspöki helynök beszédében elmondta, 2016-ban kezdeményezték, hogy az épület egyházi tulajdonba kerüljön, ezt követően nyílt lehetőség arra, hogy kormányzati támogatással az egyházmegye elindítsa a munkálatokat.

Az ünnepség kezdetén a helyi közösség nevében köszöntötték az érsekeket, s köszönetet mondtak a kormányzatnak, hogy megvalósulhatott a kezdeményezés, mely támogatja, erősíti Eger-Felsőváros lakóinak hitéletét. A közösség néhány tagja rövid tanúságtétellel szólt ennek jelentőségéről.

Soltész Miklós államtitkár beszédében a közösség küldetéséről szólt. Rámutatott: Eger műholdképét nézve a városrész egyes házai a CCCP alakot, a hajdanvolt Szovjetunió rövidített nevét formázzák, s most templomot szentelnek ezen a helyen. Az államtitkár köszönetet mondott a kezdeményezőknek, s méltatta Szent II. János Pál hatását. A politikus elmondta: a kormány 250 millió forinttal támogatta ezt a kezdeményezést, de ez csak akkor ér valamit, ha a tér megtelik élettel és lélekkel.

Habis László, Eger polgármestere emlékeztetett: Szent István tette Eger városát egyházi és így szellemi központtá. A Felsővárosban él minden ötödik egri lakos, elérhető minden szolgáltatás, számos intézmény, de valami ez idáig hiányzott. Negyedszázada Seregély István érsek karitászközpontot, közösségi teret, templomot álmodott a városrészbe, ez most végre megvalósulhatott.

Az egri főpásztor örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal gyűltek össze a város lakói, s megköszönte Eger és a kormányzat támogatását. Az ingatlan korábbi tulajdonosát, Harmati Lászlót is méltatta, aki – bár nem akarta értékesíteni az épületet – templom céljára szívesen átadta.

Ternyák Csaba elismeréssel szólt a Neokatekumenális Út lelkiségi mozgalomról, melynek képviselői sok hivatást adnak a világnak, az egyházmegyének is. Ők jelen vannak Egerben, a világ minden tájáról érkezve, s hirdetik az evangéliumot. A főpásztor elmondta: hálás a lembergi érseknek, aki közvetlen munkatársa volt a lengyel pápának, s most elhozta ide a szent hajereklyéjét.

Ezt követően a két főpap felszentelte Eger új templomát, elhelyezték Szent II. János Pál pápa ereklyéjét az oltárban, szenteltvízzel meghintették a falakat, míg a diakónusok az oltárt díszítették.

A szentmise főcelebránsa, Mieczysław Mokrzycki lembergi érsek homíliáját Ailer Gellért plébános tolmácsolta a híveknek. A lengyel főpásztor rámutatott, az ünnepek segítenek hitünk elmélyítésében, s ezt megtapasztalhatta a Szent II. János Pál pápa mellett töltött kilenc év során is.

Személyes élményeit megosztva úgy fogalmazott: őszinte emberség és mély lélek jellemezte a lengyel egyházfőt, aki mindig az igazságot kereste, Jézust követve. Profetikus alkat volt, aki mindig bátorított másokat, életszemlélete és tettei is megkülönböztették másoktól. Békét és jóságot sugárzott. Később betegsége egyesítette a szenvedő Krisztussal. Egyszerűen és szívből mondta imáit, minden reggel a Szűzanyához fordult, neki ajánlva napját. Utolsó órái is imádságban teltek, Istenben és Istennek élt, ez volt lelkének az oxigén. Zarándokéletet élt, pápaságának titka a Mária-tiszteletben rejlett. Óvta és tisztelte az emberi méltóságot, a gyermekeket, gondja volt az idősekre, elesettekre, szenvedőkre. Sok kérést kapott közbenjárásért, s ezeket teljesítette, így bizalommal kérhetjük mi is, hogy segítsen a mennyből.

A szertartás végén Mieczysław Mokrzycki megköszönte, hogy részt vehetett az ünnepen. Az itt töltött elmúlt napokban az élő Egyház megújulását tapasztalhatta meg az egyházmegyében, s örül, hogy egy új, szép templomban kap helyet a szent pápa ereklyéje, aki sokat tett a kommunizmus széthullásáért, és buzdított mindenkit, hogy Európa térjen vissza gyökereihez.

A lembergi érsek ezután egy Szent II. János Pált ábrázoló emlékérmet adott át Ailer Gellért plébánosnak. Köszöntőjét így zárta: „Legyetek büszkék arra, hogy keresztény nemzet vagytok!”

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Gergely Gábor; MTI/Komka Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria