Kétszáz éve született az első koreai katolikus pap

Kitekintő – 2021. augusztus 25., szerda | 15:38

Ferenc pápa is megemlékezett Kim Taegon Szent András, az első koreai születésű katolikus pap születésének kétszázadik évfordulójáról abban az augusztus 21-én kelt üzenetében, amelyben a Rómában élő koreai közösséget köszöntötte.

Augusztus 21-én Lazarus You Heung-sik érsek, a Klérus Kongregációja prefektusa szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában koreai nyelven a Rómában élő koreai katolikus közösség tagjai jelenlétében. A szentmise során felolvasták Ferenc pápa jubileumi üzenetét.

*

E jubileum alkalmat kínál arra, hogy hálát adjunk Istennek Kim Taegon Szent András példamutató tanúságtételéért, melyet a nehéz időkben, üldözések és szenvedések közepette mutatott fel – írja Ferenc pápa üzenetében. – Társaival együtt örömteli reménnyel hirdette, hogy a jó mindig győzedelmeskedik, mert Isten szeretete győz a gyűlölet felett, még akkor is, ha napjainkban is szembe kell néznünk a gonoszság számos megnyilvánulásával, amelyek elcsúfítják az embernek Isten képére és hasonlatosságára teremtett szép arcát.

A Szentatya üzenetében köszönetet mond az egész koreai egyházi közösségnek azért a nagylelkűségért, amellyel a koronavírus elleni oltási kampányt támogatta a legszegényebb országokban. A Krisztus Testének leggyengébb tagjai iránti felelősség arra ösztönöz bennünket, hogy mások szolgálatába állítsuk magunkat, ugyanakkor mind nagyobb elkötelezettségre szólít a legutolsók iránt. A társadalmi béke építése valójában soha nem ér véget. A pápa reméli, hogy akik minden tőlük telhetőt megtesznek a Koreai-félsziget kiengesztelődéséért, azok továbbra is a béke jó építőmunkásai lesznek. Üzenete végén a Szentatya mindenkit tiszteletteljes és építő párbeszédre buzdít.

*

Koreába a 17. század elején jutott el a keresztény tanítás. Hosszú ideig világi hívek vezették a közösségeket. A 19. században francia misszionáriusok érkeztek és hirdették az evangélium örömhírét. Az üldözések több hullámban, 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban sújtották a keresztény közösségeket. Szeptember 20-án 103 koreai vértanút ünnepel az Egyház, köztük elsőként Kim Taegon Szent Andrást, Korea védőszentjét, aki 1821. augusztus 21-én született. Tizenöt évesen keresztelkedett meg, majd a makaói portugál szemináriumban tanult, és Sanghajban szentelték pappá 1844-ben. Szentelését követően visszatért hazájába. Ő volt az első koreai születésű katolikus pap.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria