Kevés a nemzetközi segélycsapat Szíriában, a Máltai Szeretetszolgálat már mobil klinikát épít

Kitekintő – 2023. február 9., csütörtök | 9:00

A szíriai Latakia városában állítja fel első mobil klinikáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a február 6-i földrengést követően, amelyet folyamatos földmozgások követnek most is. Az egészségügyi ellátó állomás mellett elsősegítő pontot, úgynevezett hotspotot is kialakítanak a városban a magyar segélyszervezet humanitárius szakemberének útmutatása alapján.

Ez utóbbi helyszínen élelmiszerrel, innivalóval, higiénés termékekkel fogadják a segítséget kérő embereket.

Szíriában éjjelente fagypont alá süllyed a hőmérséklet, az emberek újabb földmozgástól tartva sok helyen gépkocsikban ülve töltötték az éjszakát. A túlélők kutatása február 7-én, kedden éjjel is folytatódott, és szerdán is zajlik, a mentést jellemzően szíriai egységek és a lakosság tagjai végzik a rendelkezésükre álló eszközökkel. Latakia városában a romok között dolgoznak a Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerszervezetéhez, a görögkatolikus melkita egyházhoz tartozó emberek is, akik húszan-harmincan keresnek túlélőket a romok között.

A törökországi katasztrófa helyszíneivel ellentétben Szíriában nincsenek jelentős létszámú nemzetközi segélycsapatok. Az országot nemzetközi szankciók sújtják, a beutazás körülményes. Az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás már a földrengések előtt is esetlegesen működött, egyes területeket pedig még mindig fegyveres szervezetek tartanak ellenőrzésük alatt, így a közlekedés is nagyon nehézkes. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve valósítja meg humanitárius akcióit, és a háború utáni újjáépítést segítő programjait a szíriai görögkatolikus melkita egyház szervezeteivel együttműködve, velük közösen végzi jelenleg is humanitárius munkáját.

A törökországi és szíriai károsultak további megsegítésére adománygyűjtést hirdetett a Máltai Szeretetszolgálat.

Az adományozás a https://adomanyozz.hu/program/sziriafoldrenges honlapon keresztül lehetséges.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria