Kik az újonnan kinevezett, nem pápaválasztó bíborosok?

Kitekintő – 2020. október 28., szerda | 12:08

Ferenc pápa október 25-én, vasárnap a déli Úrangyala imádság után bejelentette tizenhárom új bíboros kinevezését, akik közül négyen már nyolcvan év fölöttiek. Korábban röviden bemutattuk a kilenc pápaválasztó bíborost, most pedig a négy idősebb bíboros életútját ismertetjük.

Felipe Arizmendi Esquivel, a mexikói San Cristóbal de las Casas-i egyházmegye nyugalmazott püspöke 1940. május 1-jén született a mexikói Chiltepecben. 1963-ban szentelték pappá, és különféle egyházmegyei lelkipásztori feladatokat látott el. 1986 és 1989 között a Latin-amerikai Szemináriumok Szervezetének elnöke volt, majd a Latin-amerikai Püspöki Tanács (CELAM) hivatásgondozási hivatalát vezette. 1991-ben Szent II. János Pál pápa tapachulai püspökké nevezte ki. Ebben az időszakban a CELAM főtitkáraként is tevékenykedett. 2000 márciusában Szent II. János Pál pápa a San Cristóbal de Las Casas-i egyházmegye püspökévé nevezte ki, ezt a megbízatását 2017. november 3-ig látta el, amikor nyugállományba vonult.

Silvano Maria Tomasi asolói címzetes érsek, egykori apostoli nuncius éppen két hete múlt nyolcvanéves. 1940. október 12-én született az észak-olaszországi Vicenzában. A Szent Károly Missziós Társulat, a scalabriánusok tagjaként hazájában és az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, ahol a püspöki konferencia migránsokért és menekültekért felelős bizottságának lett a vezetője, ezt a tevékenységét 1989-től a Vatikánban folytatta mint az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozása Pápai Tanácsanak titkára. Szent II. János Pál pápa 1996-ban címzetes érsekké, illetve Etiópia és Eritrea nunciusává nevezte ki. 1999-ben lett asolói érsek, majd 2000. december 23-án nevezte ki a lengyel pápa Dzsibuti apostoli nunciusává. 2003-ban a Szentszék állandó képviselője lett az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) genfi hivatalánál és az ugyancsak genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). 2016 áprilisában Ferenc pápa az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának tagjává nevezte ki.

Raniero Cantalamessa kapucinus pap, a Pápai Ház 86 éves szónoka az Adria-parti Marche tartományban született 1934. július 22-én. Teológiai tanulmányait a svájci Frieburgban végezte, bölcsészettudományi doktorátusát pedig a milánói Szent Szív Katolikus Egyetemen szerezte, ahol később ókeresztény egyháztörténelmet és vallástörténetet tanított. 1974–80-ig többek között Juan Alfaro, Hans Urs von Balthasar, Yves Congar, Karl Lehmann, Joseph Ratzinger, Heinz Schürmann mellett a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja volt. 12 éven át vett részt a pünkösdi egyházakkal folytatott párbeszédben a katolikus küldöttség tagjaként. 1979-ben befejezte tanári tevékenyégét, hogy egészen az igehirdetésnek szentelje magát. Szent II. János Pál pápa 1980-ban nevezte ki a Pápai Ház szónokává, ezt a tisztségét a következő pápák sorra megerősítették, és így Cantalamessa atya negyven éven át volt egyfolytában a pápák adventi és nagyböjti lelkigyakorlatos mestere. Egyike azon keveseknek, akik a történelmi folytonosságot képviselik és biztosítják a Vatikánban. A kapucinus szerzetes egyidejűleg a katolikus karizmatikus megújulási mozgalom elkötelezett tagja. Teológiai, lelkiségi könyvei, prédikációi a világ számos nyelvén, így magyarul is megjelentek és világszerte közkedveltek. Elmélkedéseinek sajátosságai a bibliai alapokra építkezés, a nagy egyházatyák tanításának követése és mindezek birtokában mély szellemi és lelki nyitottság a Szentlélek kezdeményezései iránt.

Enrico Feroci, a római Isteni Szeretet-kegyhely plébánosa 1940. augusztus 27-én született az abruzzói L’Aquila mellett. A római nagyszemináriumban tanult, és 1965-ben szentelték pappá. Szemináriumokban oktató-nevelőként szolgált, majd Róma több plébániáján lelkipásztori munkát folytatott. Tagja volt 1987-ben az egyházmegyei zsinat előkészítő bizottságának, majd a 2000-es nagy jubileum városi missziójának egyik szervezője volt. 2017-től az Isteni Szeretet-kegyhely rektora, 2018-tól az ott működő szeminárium vezetője is, majd Ferenc pápa 2019. szeptember 1-jén a római Isteni Szeretet-kegyhely plébánosává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria