Kilátó épül a nyíregyházi társszékesegyház tornyában

Hazai – 2021. január 21., csütörtök | 9:02

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház és a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása templom a „HUSKROUA – Partnerség határok nélkül: Egyházi és kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” elnevezésű, határon átnyúló projekt részeként újul meg. A projekt keretében felújítják a társszékesegyház orgonáját, a harangtoronyban pedig kilátó is létesül.

A társszékesegyház plébánia felőli, északi tornyában 2020 novemberében kezdődtek el a munkálatok. A harangtorony 28 méter magasságban található legfelső szintjén kilátó létesül, ahol tíz–tizennégy ember kényelmesen tartózkodhat és nézelődhet majd egy időben. A torony négy égtájra néző ablakaiból jól belátható lesz Nyíregyháza panorámája.

A toronyban található harangok alatti kilátószinten új, hőszigetelt nyílászárókat építettek be, a meglévő födémet hangszigetelő anyaggal látták el.

Megújult a torony elektromos hálózata, falfelületeket javítottak, felújítják a meglévő vasbeton lépcsőszerkezetet, a korlátokat, a faajtókat. A toronyba felvezető létrákat és fafödémeket elbontják, helyettük acél-, illetve tölgyfa lépcsőket építenek be.

Az átalakítás az ütemezés szerint halad, és várhatóan 2021 tavaszán fejeződik be – olvasható a társzékesegyház honlapján.

Elkészült Nyíregyháza és Beregszász papír turistatérképe is, amelynek hátoldalán egy-egy rövid leírás olvasható a Nyíregyháza–Beregszász útvonal mentén található, jelentős idegenforgalmi vonzerővel rendelkező templomokról három nyelven: magyarul, ukránul és angolul. A kiadvány 2500 példányban jelent meg.

A térképen a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházon és a beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása-templomon kívül feltüntették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található kerékpárutakat, múzeumokat, kastélyokat, nemzetközi határátkelőhelyeket is. A térkép pontos és naprakész eligazítást nyújt a két templom megközelítéséhez is. A leírásokat fotók színesítik, melyeket Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész készített.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Plébánia/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria