Kisugárzása a sötétségen is áthatolt – II. János Pál-ereklye a Szeretetláng mozgalom kápolnájában

Hazai – 2019. december 12., csütörtök | 10:49

A Szeretetláng mozgalom lelkinapot tartott budapesti kápolnájában december 11-én Szent II. János Pál pápa tiszteletére. Az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét imádkozták, és litániát, engesztelő imaórát tartottak, dicsőséges rózsafüzért és zsolozsmát mondtak, majd az Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával bemutatott szentmise keretében elhelyezték az oltáron a szent pápa vérereklyéjét.

A szentmise kezdetén Kindelmann Győző, a mozgalom nemzetközi koordinátora köszöntötte a bíborost. Mint mondta, egy lelkiségi mozgalom életében öröm, ha az együtt ünnepelhet a főpásztorával, hiszen ez azt is jelzi, hogy az egyházmegye vezetője elismeri tevékenységüket, jelenléte pedig még buzgóbbá teszi a tagokat. A koordinátor hozzátette: mindenki örömmel gondol arra, amikor tíz esztendővel ezelőtt a bíboros Magyarországon jóváhagyta, megalapította a Szeretetláng mozgalmat. Az azóta eltelt idő kegyelmi időszak, hiszen a korábban búvópatakként tevékenykedő közösségek ekkortól az egyházjognak megfelelő szabályozás szerint működhetnek. Az elmúlt évek gyümölcse az is, hogy a Szeretetláng lelkisége külföldön egyre több helyen terjed.

Erdő Péter bíboros hangsúlyozta, nagy örömmel mutatja be a szentmisét a közösség tagjaiért és a mozgalom Magyarországon és a világban teljesített küldetéséért. A főpásztor rámutatott: a világban a jó és a rossz erői is jelen vannak.

Szent II. János Pál pápa életében ez világosan látszott; ő maga is többször beszélt az élet kultúrájáról és a halál antikultúrájáról. Mi az élet elkötelezettjei vagyunk, az élet kenyerével táplálkozunk, amikor az Eucharisztiát magunkhoz vesszük – mondta a bíboros. – Ilyen lélekkel készülünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is. Ezért különös öröm számomra, hogy itt van közöttünk Szent II. János Pál pápa ereklyéje. Itt van, hogy kérjük közbenjárását, valamint emlékezzünk rá.

Homíliájában a bíboros beszélt a szent pápa világra és a vele találkozó, őt akár csak távolról ismerő emberekre gyakorolt hatásáról. Megemlítette azt a hatalmas lelkesedést, amivel a világ fogadta őt, a lengyel pápa kedves egyéniségét, mindenkire kiterjedő figyelmét, nyitottságát, bölcsességét. Benne Krisztus közelségét érezte a világ. Milliók tudtak elnémulva figyelni rá. Személyisége sokakat megtérésre, lelki megújulásra indított, hivatások születtek miatta.

Bár pápasága idején is dúltak háborúk, létezett szegénység, igazságtalanság és üldözés, a nagy és szent pápa üzenete és kisugárzása még ezen a sötétségen is áthatolt – fogalmazott Erdő Péter.

A szentmise végén a területileg illetékes, terézvárosi Szent Család-plébánia plébánosa, Udvardy Tamás megköszönte a főpásztornak, hogy az ünnepélyes szentmise keretében elhelyezhették a Szeretetláng mozgalom kápolnájában a szent pápa ereklyéjét. E mellett méltatta a mozgalom országos koordinátora, Tolvaj Endréné tevékenységét. Mint mondta, Irénke felvirágoztatta a mozgalmat, és szorgalmas munkájával annak kápolnáját is.

Megemlítette a plébánia és a mozgalom közt kialakult jó kapcsolatot is, ami mindkét fél számára előnyösnek bizonyul. Mióta a Szeretetláng mozgalom a Székely Bertalan utcába költözött, a környék megszentelődött. A mozgalom számára pedig azért nagyszerű e kapcsolat, mert a kápolna révén végre megszentelt falak közt lelt otthonra. A szentségimádások, a napi imádságok, szentmisék hatására kézzel foghatóvá vált a Szeretetláng számára az Úristen áldása.

A papság kivonulása után a jelen lévő hívek az oltárra helyezett ereklye elé vonultak, hogy tiszteletüket tegyék. Voltak, akik letérdelve imádkoztak Szent II. János Pál pápa közbenjárását kérve, mások keresztet vetve egy-egy rövid fohászt mondtak.

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria