Kiszabadították Tom Uzhunnalil szalézi misszionáriust

2017. szeptember 12. kedd 17:40

Kiszabadult az indiai szalézi misszionárius, Thomas Uzhunnalil, akit több mint 18 hónappal ezelőtt hurcoltak el fegyveresek Jemenben. A hírt az indiai média jelentette be, eszerint a szalézi szerzetes jelenleg Maszkatban, Omán fővárosában tartózkodik.

A hírt hivatalosan megerősítette Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter a Twitteren küldött üzenetében: „Örömmel jelentem, hogy Tom Uzhunnalil atya megmenekült.” Az ománi kormány megerősítette a hírt a szultánság információs szolgálatának weboldalán tett nyilatkozatában, miszerint a pap kiszabadítása óta az ország fővárosában, Maszkatban tartózkodik, és fényképeket is közöltek róla.

Uzhunnalil atyát fegyveresek rabolták el 2016. március 4-én egy támadás során, amelyet a Szeretet Misszionáriusai által működtetett idősek otthonára mértek Ádenben, Jemenben. A rajtaütés során tizenhat ember halt meg, köztük négy nővér. Az emberrablókat még nem azonosították.

Az indiai Kerala államból származó 59 éves Thomas Uzhunnalil elrablása idején már négy éve tartózkodott Jemenben, a szalézi misszióban, melyet a nagybátyja, Matthew Uzhunnalil alapított.

Szabadulásának híre gyorsan terjedt világszerte, nagy örömet okozva azoknak, akik hónapok óta vártak erre. „Örömmel fogadom ezt a jó hírt” – mondta Mary Prema nővér az AsiaNews hírügynökségnek. Mary nővér, a Szeretet Misszionáriusai legfőbb elöljárója, akinek ádeni testvéreinél volt Tom atya káplán, hozzátette: „És dicsérjük Istent az ő irgalmasságáért. Mi soha nem adtuk fel a reményt, hogy egy nap Tom atya kiszabadul. Képét Teréz anya sírjára tűztük. A nővérek, a szegények és az emberek mindennap imádkoztak a kiszabadulásáért. Dicsőítjük Istent, és köszönetet mondunk mindazoknak, akik imádkoztak és fáradhatatlanul dolgoztak Tom atya kiszabadításáért.”

„Mindenekelőtt kifejezzük legmélyebb hálánkat Istennek, hogy ez az ügy szerencsésen végződött” – mondta Thedore Mascarenhas, az indiai püspöki konferencia főtitkára a Fides hírügynökségnek.

„Az indiai püspökök nevében, akik minden igyekezetükkel azon voltak, hogy kiszabadítsák honfitársukat, kezdve a püspöki konferencia elnökével, Baselios Cleemis bíborossal – mondta Thedore Mascarenhas – köszönünk az indiai kormánynak minden erőfeszítést, amit Tom atya kiszabadításáért tett, és különösen Narendra Modi miniszterelnöknek és Szusma Szvarádzs külügyminiszternek; Ferenc pápának, aki latba vetette minden befolyását; a dél-arábiai apostoli helynöknek, Paul Hindernek, akivel az indiai püspökök állandó kapcsolatban voltak a megpróbáltatás idején; a szalézi rendfőnöknek és a Bengalurui Szalézi Tartománynak a türelmükért és a legmélyebb hitükért.”

Az Ománi Szultánság működött közre a „vatikáni alkalmazott”, Thomas Uzhunnalil felkutatásában és kiszabadításában a Vatikán kérésére, a szultán személyes utasítására – ismertette a hivatalos közleményt a The Times of Oman napilap.

„Tom Uzhunnalil háláját fejezte ki a Mindenható Istennek és Őfelsége Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi szultánnak, akinek jó egészséget és minden jót kívánt. Köszöni minden testvérének, rokonainak és barátainak, hogy imádkoztak biztonságáért és szabadulásáért” – olvasható a sajtóközleményben.

Az ádeni nővérek és gondozottjaik elleni brutális támadást, valamint Tom atya elrablását ez idáig egyetlen szélsőséges csoport sem vállalta magára.

Ferenc pápa, akit haladéktalanul tájékoztattak a szalézi pap kiszabadulásáról, hálát adott Istennek a jó hírért.

(Forrás: AmericaMagazine.org)

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; CatholicHerald.co.uk

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54