Kívül-belül megújult a zákányszéki Szentháromság-templom

Hazai – 2022. július 2., szombat | 18:00

Külső és belső felújításon esett át a zákányszéki Szentháromság-templom a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tá­­­mogatása és a hívek adományai révén. A következő lépés a járólap cseréje lesz.

Friss festék és a felújított épületek jellegzetes illata fogadja a híveket a zákányszéki Szentháromság-templomban, amelynek felújításán jó ideje dolgoztak a szakemberek. A külső a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 14,5 milliós tá­­­mogatásából újult meg, a templom körül álló tizennégy stációs oszlop pedig a hívek adományai­ból kapott új külsőt.

A felújítás része volt a falak festése, a nyílászárók megújítá­­sa, a kőburkolatok javítása, a tető tisztítása. Ezután következ­tek a stációs oszlopok. Ezek egyelőre üresek, mert a régi képek letöredeztek. A helyettük elkészülő képek már nem domborművek, hanem a stáció színeihez hangulatban illő alkotások lesznek. A plébános reméli, a közeljövőben ezek is a helyükre kerülnek.

Az 1926-ban készült padok felújítása, átfestése teljesen új hangulatot kölcsönöz a templomtérnek. A közeljövőben a járólapokat szeretnék felújítani.

Janes Zoltán plébános külön felhívta a fi­­gyelmet az új oltárra, amelynek díszítő faragása Leondardo Az utolsó vacsora című festménye mintájára készült. „Kezdetektől fogva álmom volt a szembemiséző oltár cseréje, ami most sikerült. Hálával és köszönettel tartozom a híveknek, minden támogatónak és adakozónak, hogy ezt a közel 20 millió forintos beruházást, megújulást segítették” – nyilatkozta a plébános a Délmagyar Csongrád-Csanád megyei hírportálnak.

*

A két év híján százéves templom mai formáját a régi kápolna 1924-es kibővítésével nyerte el. Eleinte Szeged-Alsóváros filiája volt. A plébániaépületet 1932-ben emelték, a plébániát 1933-ban szervezték meg Szeged-Zákányszék néven. 1959-ben a templom belső festését, 1967-ben a toronysisak renoválását végezték el. 1975-ben teljesen felújították az épületet, és új, művészi kivitelű liturgikus teret készítettek.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Fotó: Török János/Délmagyar.hu; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria