Kolozsvári Tamás oltárképe az otthonunkban – Virtuális séta a Keresztény Múzeumban

Kultúra – 2020. május 17., vasárnap | 19:32

A látogatók május 14-e óta otthonukból, regisztráció és külön program letöltése nélkül is beléphetnek a neves egyházi gyűjtemény első termébe.

Elsőként a múzeum talán legfontosabb, a magyar gótikus művészetet bemutató gyűjteményi egység első része, az I. terem vált hozzáférhetővé. A következő hetekben újabb és újabb múzeumi terek lesznek bejárhatók digitális formában. A bemutatást elsősorban a hazai közönségnek szánják, kiemelten diákoknak és tanáraiknak.

A szabadon kiválasztható kiállítási tárgyakhoz szöveges leírások, hanganyagok, képek, videók és oktatási segédanyagok tartoznak, melyek a gyűjtemény kiemelt és kevésbé ismert műtárgyaira is ráirányítják a figyelmet, segítik azok mélyebb megismerését és előkészítik a jövőbeli, személyes múzeumi látogatást. A különféle ikonokra kattintva bővebb és sokoldalú információkat kapnak az érdeklődők. Az Audioguide népszerűsítő tartalmai mellett a szakkatalógus részletes leírásai is megjeleníthetők.

Az esztergomi Babits Mihály Színház művészei által előadott versek, imák, a Szentírásból, a szentek legendáiból vett idézetek segítik a további elmélyülést a középkori művészet és a keresztény hit világába.

A Keresztény Múzeum a honlapján is folyamatosan bővíti és teszi közzé digitális tartalmait az online katalógusban és a gyűjteményi leírásokhoz kapcsolódva. Egyre szélesebb szakmai közönség is figyelemmel kíséri a középkori gyűjtemény, a falikárpit-gyűjtemény és a grafikai tár folyamatosan megújuló bemutatását.

A virtuális kiállítás ITT tekinthető meg.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria