Kolumbiában új ördögűző papot neveztek ki

Kitekintő – 2021. szeptember 24., péntek | 10:46

A cúcutai egyházmegyében Rafael Humberto Cárdenas Lealt, a sardinatai San Martín-egyházközség plébánosát kérték fel, hogy vállalja el az exorcizmusok végzését. Szeptember 13-i kinevezése kapcsán kérdezte őt az egyházmegyei lap munkatársa.

A hivatalos közlemény elsősorban Cárdenas atya lelkipásztori érettségével, integritásával indokolja kinevezését. Cúcutában Pedro Alejandrino Botello püspök júniusi halála óta nem volt hivatásos exorcista.

„A Katolikus Egyház gondoskodni kíván Isten népéről és szeretné biztosítani lelki jóllétét. Mindig felkínálja a spirituális és emberi iránymutatás lehetőségét, ezért ha valamely hívő különös viselkedést mutat, szokatlan fizikai vagy lelki állapotba kerül, először a plébánosához kell fordulni, aki eldönti, érdemes-e felkeresnie az exorcizmusok végzésével megbízott papot” – magyarázza a cúcutai egyházmegye közleménye.

Az ördögűzés, azaz exorcizmus az ördög hatalmának megtörése. Az Egyházban (...) szoros értelemben a megszállottság megszüntetése, a személy kiszabadítása az ördög hatalmából. A nyilvános exorcizmust fölszentelt személy, az ünnepélyeset pedig püspöki engedéllyel rendelkező fölszentelt pap végzi. Az ördögűzés előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban a Gonosz ellenség van jelen, és nem betegségről van szó, elsősorban pszichés betegségekről; ezek gyógyítása az orvostudományra tartozik. (Forrás: Magyar katolikus lexikon)

A most kinevezett 64 esztendős Cárdenas atyával a La Verdad egyházmegyei lap készített interjút nemrég. Elmondta, engedelmességgel fogadta a kinevezését, „hiszen az Egyház és a püspököm kéri ezt tőlem”.

Tisztában vagyok vele, hogy nagyon is megvannak a korlátaim, de Istenben és az Egyház védelmében bízom, s így elvállalom”

– nyilatkozott Cárdenas atya.

A lelkipásztor elmagyarázta, mely körülmények között szoktak ördögűzést végezni, s hogy megkülönböztetnek közönséges, illetve különleges esetet.

A megszállottság természetfölötti vagy megmagyarázhatatlan erők hatása alatti állapot, amely korlátozza [a személy] felelősségét és a lélektani funkciók ellenőrzését. Főleg lelki gátlás, hallucináció, dühöngő kitörés és tudathasadás számít megszállottságnak. A magyarázat összefügg azzal, hogy az adott kultúrkörben hogyan értelmezik a rossz fogalmát, illetve hogy azt hogyan hozzák kapcsolatba az emberfölötti hatalmakkal. Az egyházi gyakorlat óvatos; ma a lélektan és az orvostudomány fejlődése révén még gondosabb vizsgálatot lehet tartani. Az egyházi gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő ördögűzés. (Forrás: Magyar katolikus lexikon)

„Az úgynevezett közönséges esetnél a plébánoshoz kell fordulni, ő meghallgat, megítéli a helyzetet, levonja a következtetéseket. Az okok megállapítására törekszik, és ő maga is imádkozhat az illetőért és a megoldásokért.

Végső soron mindannyiunkat minden egyes nap zaklat a Gonosz, de ezeket a szenvedéseket le tudjuk győzni az imával”

– fejtette ki a lelkipásztor.

A második, a különleges eset a súlyosabb, és olyan megkülönböztető jegyeket hordoz, melyeket minden papnak egyértelműen kell látnia.

„Ezek azok az esetek, amikor ördögűzőhöz érdemes fordulni, miután a közönséges esetre vonatkozó lépéseken túl vagyunk – magyarázta Rafael Cárdenas. – Az exorcizmus az utolsó megoldás, hiszen nagy óvatossággal, körültekintő bölcsességgel szabad csak kijelenteni valakiről, hogy démon szállta meg.”

Az ördögűző pap emlékeztette a híveket:

Az lép be a házunkba, akinek erre engedélyt adunk, a testünk pedig a Szentlélek temploma, és nem adunk engedélyt a gonosznak, hogy oda belépjen. Fontos, hogy ezt tisztán lássuk.”

A démon a Gonosz megjelenési formája, gyakran a jó látszata alatt… a kísértés jelen van, de ne felejtsük el, hogy mint megkereszteltek, mi Krisztuséi vagyunk, egy testet alkotunk Vele, és Vele kötöttünk szövetséget – folytatta Rafael Humberto Cárdenas Leal.

Elmondta azt is, hogyan készül fel az Egyháztól kapott megbízatására: imádsággal és a szentségek vételével.

Mindennap kérem az Urat, adja meg a kegyelmet, hogy segíteni tudjak másoknak – végső soron Ő maga cselekszik, én csak egy eszköz vagyok.”

Rafael Cárdenas a laudessel, az olvasmányos imaórával, a vesperással, kompletóriummal, szentségimádással és a szentmisékkel készül fel mindennapi feladataira. Amint az interjúban leszögezte: a szentségek alapvető fontosságúak.

„Menjünk közel Istenhez, ismerjük be bűneinket.

Valójában mindennap elfeledkezünk Istenről, s így kitesszük magunkat a minket manipuláló Gonosznak; elfelejtjük, hogy az Ég megnyílt számunkra a keresztelésünkkor, és megkaptuk a Szentlelket.

Mindenkit arra biztatok, térjen vissza Istenhez, olvassa a Szentírást, és elmélkedjen róla” – buzdított Cárdenas atya.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Aciprensa.com; Diócesis de Cúcuta

Fotó: Diócesis de Cúcuta; Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria