Koncertet szerveztek a nagyváradi Szent Márton Idősotthonban

Külhoni – 2017. július 11., kedd | 14:03

A Bihar Megyei Nőszövetség és a Duo Varadiensis közös szervezésében klasszikus zenei koncertet tartottak június 26-án Nagyváradon, a Caritas Catolica által működtetett, Szent Mártonról elnevezett otthon idős lakói részére.

A két meghívott művész, Lucian Malița (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa) változatos zenei programmal örvendeztette meg az otthon lakóit. Előadásukban többek közt Curtis, Roberto Farias, Ewerton, Santos Silva, Ciprian Porumbescu, Maria von Paradis és Schubert művei csendültek fel.

Az otthonban lakó idősek visszajelzéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a koncert elérte célját – úgy lelki, mint zeneterápiás szempontból. Haier-Sikolya Emma, a Szent Márton Idősotthon koordinátor munkatársa elmondta: az ilyen alkalmak több szempontból is nagyon jótékony hatásúak az idősek számára. A zene kizökkenti őket a mindennapokból, másrészt az otthon lakóinak többsége már olyan fizikai állapotban van, ami lehetetlenné teszi számukra, hogy koncertekre, előadásokra járjanak, így különösen örülnek annak, ha „házhoz jön az előadás”. „Lélekemelő dolog volt azt látni, hogy az ismerős dallamokat, mint például Schubert Ave Mariáját olyan súlyos demenciában szenvedő lakóink is dúdolni kezdték, akik egyébként a saját nevükre sem emlékeznek.”

Az otthon dolgozói és lakói hálájukat fejezték ki a szervezőknek és a fellépő művészeknek.

Ciupa Valeria asszisztens révén, partnerségben a Bihar Megyei Nőszövetséggel, több iskolával és óvodával az elmúlt években rendszeres programokkal, interaktív foglalkozásokkal és előadásokkal örvendeztették meg a nagyváradi idősotthon lakóit.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria