Kondor Lajos emlékét 2015 márciusától szobor őrzi Fatimában

Kultúra – 2014. november 27., csütörtök | 9:05

A szobrot a lisszaboni Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület állítja a magyar nagykövetség támogatásával. Kondor Lajos verbita szerzetes sokat tett a fatimai üzenet terjesztéséért, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a fatimai magyar kálvária létrehozásában.


A Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület szervezésében és a lisszaboni magyar nagykövetség támogatásával november 15-én jótékonysági estre került sor a portugál fővárosban – tájékoztat a lisszaboni magyar nagykövetség. A gulyáspartit azzal a céllal szervezték, hogy adományokat gyűjtsenek Kondor Lajos verbita szerzetes pap 2015. március 7-én Fatimában felállítandó szobrához. A bronzszobor – mely Joăo Sousa Araújo alkotása – elkészült és a felállításához szükséges valamennyi engedély is rendelkezésre áll.

Miguel de Pape, az egyesület elnöke üdvözlő szavaiban kitért arra, hogy a pár hónapja létrehozott egyesület első jelentős rendezvényét tudatosan Kondor Lajos emlékének szentelte. Ismert, hogy a 2009-ben elhunyt Kondor Lajos szerzetes évtizedeken keresztül sokat tett a fatimai üzenet terjesztéséért és elévülhetetlen érdemei vannak a fatimai magyar kálvária létrehozásában, amelynek anyagi alapját az 1956-os menekültek adományai teremtették meg.

Miguel de Pape – akinek az édesapja szintén emigránsként érkezett Portugáliába – elmondta azt is, hogy minden magyart, azokat is, akik akár csak egy pár hónapja élnek a portugál fővárosban, a soraikba várnak. Az egyesület célja, hogy a magyar kultúra ápolásából, megismertetéséből kivegye a részét.

Breuer Klára nagykövet az esten elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy a szervezet soraiba várja a Portugáliába érkezett magyarok különböző generációit, emellett láthatólag számos olyan portugál is elfogadta a meghívást, akinek magyar barátai vannak, szereti a magyar kultúrát, szívesen ismerkedik Magyarország értékeivel. Kondor Lajos személye és munkássága nemzetek felett köt össze mindenkit. A magyar kálvária olyan különleges magyar érték, amelynél maradandóbb emléket nem lehetne állítani az 1956-os forradalom és szabadságharcnak Portugáliában.

Breuer Klára további támogatásáról biztosította a szoborállítás tervét, és reményét fejezte ki, hogy a Portugál–Magyar Együttműködési Egyesülettel közösen még számos rendezvényt hívhatnak életre.

A beszédek után a Lisszabonban élő Csigó Gyöngyvér fuvolista, Balázs István hegedűművész és fia adtak rövid komolyzenei koncertet. Az est Marta Magalhăes da Silva, António Lima Grilo és Joăo António Figueiredo fado-előadásával zárult.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Szeretetláng.blog.ho; Agencia.ecclesia.pt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria