Konduktív pedagógia Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson

Külhoni – 2014. december 3., szerda | 14:25

A nemzetközi hírű Pető Intézet a Gyulafehérvári Caritasszal együttműködésben első alkalommal tart fejlesztő foglalkozást Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson mozgásukban korlátozott gyermekeknek és felnőtteknek a konduktív pedagógia módszerével – tájékoztat a segélyszervezet honlapja.


A fejlesztési időszakot szűrővizsgálat előzte meg júliusban a két településen, amelyen több mint száz ember vett részt. Ennek folytatásaként szervezték meg a háromhetes fejlesztési modult november 3. és 21. között Csíkszeredában, ahol a helyi és a közeli településekről érkező 24 gyermek és 18 felnőtt fejlesztésével három konduktor foglalkozott. November 24. és december 12. között Gyergyószentmiklósról és környékéről 13 gyermek és 9 felnőtt fejlesztését végzik a szakemberek.

A konduktorok célja megismertetni a Pető-módszert, az „emberben rejlő csodát”: ami ha nem is csoda, de bizonyítottan hatékony fejlesztő terápia. A módszert inkább nevelésnek, oktatásnak, a komplex ráhatás fejlesztési eszközének nevezhetnénk, amire Erdélyben is nagy szükség van. A komplex módszer magában foglalja a mozgás, a beszéd, az értelem fejlesztését, az önellátás tanítását, valamint a szociális képességek fejlesztését.

A Pető Intézet és Főiskola konduktor szakembereit Európában és világszerte ismerik és elismerik. Schaffhauser Franz rektor kezdeményezésére és a magyar állam támogatásával most Erdélyben is lehetőség nyílt arra, hogy a központi idegrendszeri sérültek is részt vehessenek ebben a hungarikumnak számító fejlesztési modulban.

Fotó: Caritas-ab.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria