Könnyebben megközelíthető helyre kerülnek Márton Áron földi maradványai Gyulafehérváron

Külhoni – 2016. szeptember 2., péntek | 18:10

A Szentszék által jóváhagyott 17 fős bizottság szeptember 1-jén felnyitotta Márton Áron sírját a gyulafehérvári székesegyház kriptájában. Exhumálták és rézkoporsóba helyzeték a püspök földi maradványait, innen kerülnek át majd egy kőszarkofágba, amit a hónap végén, Szent Mihály ünnepén áldanak meg.


Az 1980. szeptember 29-én elhunyt püspök földi maradványait néhány nap múlva, október 4-én helyezték nyugalomra az erdélyi főpapok hagyományos temetkezési helyén,  a gyulafehérvári székesegyház kriptájában.

Kovács Gergely posztulátor, aki a sírhely felnyitásakor jelen volt, a Vasárnap című erdélyi katolikus lapnak elmondta: „2015. április 22-én kelt Rómában, a Szentek Ügyeinek Kongregációjánál az áthelyezési engedély, amelynek értelmében a főpásztor vezetésével és felügyelete alatt történhet meg Áron püspök koporsójának áthelyezése. Igaz ugyan, hogy ilyen eseményre általában a boldoggá avatás előtt szokott sor kerülni, a különleges szentszéki engedély kérését, amelyet a Gyulafehérvári Főegyházmegye terjesztett fel az illetékes vatikáni szervekhez, az indokolta, hogy nehezen volt megközelíthető a püspök eddigi nyughelye. Az akadálymentesítés hiánya, a szabálytalan méretű lépcsők miatt a biztonsági okokból is folyamatosan zárva tartott, csak külön kérésre, illetve nagyobb liturgikus ünnepek alkalmával látogatható kriptában a látogatók csak nehézkesen vagy egyáltalán nem tudtak imádkozni vagy tiszteletüket kifejezni. A Szentszék által latin nyelven kiadott engedély utasításokat is tartalmazott arra nézve, hogy kerülve az ünnepélyességet, zárt körben történjék a mai esemény, nehogy azt a látszatot keltsék, hogy már a boldoggá avatás következik, és ne legyen megtévesztő a hívek számára. Az új szarkofágba történő áthelyezéstől azt várjuk, hogy a hívek könnyebben imádkozhatnak Áron püspök sírjánál, kérhetik közbenjárását, fokozódhat Márton Áron élő tisztelete népének körében.”

Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 36. évfordulóján, Szent Mihály arkangyal ünnepén, szeptember 29-én a búcsús szentmise 11 órakor kezdődik a gyulafehérvári székesegyházban, a szertartás főcelebránsa a Szentatya romániai képviselője, Miguel Maury Buendía apostoli nuncius lesz. Az ünnepi előkészület jegyében Jakubinyi György érsek imakilencedet hirdet a főegyházmegyében.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Fotó: Fábián Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria