Kopjafát állítottak a furtai hősöknek

Kishírek – 2018. április 3., kedd | 17:23

Április 1-jén, húsvétvasárnap áldották meg az 1848-49-es szabadságharcban, illetve az első és második világháborúban elesett hősök kopjafáját a Hajdú-Bihar megyei Furtán. A Szent László-templom kertjében álló emlékmű közadakozásból készült el.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Rákóczi Jenő plébános szentbeszédében hangsúlyozta, hogy amikor a hősökről emlékezünk mi is a feltámadást hirdetjük. Tovább élnek ők Krisztus által a Mennyei Atya emlékezetében. A szentmise záró áldását követően Pintér Timi, a Debreceni Csokonai Színház művésze és a berettyóújfalui Diószegi Kiss István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adtak műsort.

A kopjafát az 5. Bocskai István Lövészdandár és a Bakony Harckiképző Központ képviselőinek katonai tiszteletadása mellett avatták fel a szentmise után. Az ünnepségen az emlékmű készítője, Balázs József népi iparművész ismertette a kopjafa szimbólumvilágát, mely szerint a fejfa csúcsa magát a férfit, jelen esetben a katonát jelenti. A buzogányok a katolikus és református egyházat szimbolizálják, a tulipán pedig tipikus női szimbólum, mely a családot, az elesett katona hozzátartozóit jelenti. A forgórózsa motívum az élet nehézségeit jelképezi, a benne felfedezhető szem pedig arra utal, hogy az elhunyt fentről figyel minket.

Az emlékmű leleplezését és megszentelését követően Katonáné Varga Olga református lelkész és Rákóczi Jenő plébános emlékezett meg a hősi halált halt ősökről.

Forrás:Györgyfiné Kulcsár Zita

Fotó: Gombos Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria