Kopjafát állítottak a furtai hősöknek

2018. április 3. kedd, 17:23

Április 1-jén, húsvétvasárnap áldották meg az 1848-49-es szabadságharcban, illetve az első és második világháborúban elesett hősök kopjafáját a Hajdú-Bihar megyei Furtán. A Szent László-templom kertjében álló emlékmű közadakozásból készült el.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Rákóczi Jenő plébános szentbeszédében hangsúlyozta, hogy amikor a hősökről emlékezünk mi is a feltámadást hirdetjük. Tovább élnek ők Krisztus által a Mennyei Atya emlékezetében. A szentmise záró áldását követően Pintér Timi, a Debreceni Csokonai Színház művésze és a berettyóújfalui Diószegi Kiss István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adtak műsort.

A kopjafát az 5. Bocskai István Lövészdandár és a Bakony Harckiképző Központ képviselőinek katonai tiszteletadása mellett avatták fel a szentmise után. Az ünnepségen az emlékmű készítője, Balázs József népi iparművész ismertette a kopjafa szimbólumvilágát, mely szerint a fejfa csúcsa magát a férfit, jelen esetben a katonát jelenti. A buzogányok a katolikus és református egyházat szimbolizálják, a tulipán pedig tipikus női szimbólum, mely a családot, az elesett katona hozzátartozóit jelenti. A forgórózsa motívum az élet nehézségeit jelképezi, a benne felfedezhető szem pedig arra utal, hogy az elhunyt fentről figyel minket.

Az emlékmű leleplezését és megszentelését követően Katonáné Varga Olga református lelkész és Rákóczi Jenő plébános emlékezett meg a hősi halált halt ősökről.

Forrás:Györgyfiné Kulcsár Zita

Fotó: Gombos Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25