Kopjafát állítottak a furtai hősöknek

2018. április 3., kedd | 17:23

Április 1-jén, húsvétvasárnap áldották meg az 1848-49-es szabadságharcban, illetve az első és második világháborúban elesett hősök kopjafáját a Hajdú-Bihar megyei Furtán. A Szent László-templom kertjében álló emlékmű közadakozásból készült el.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Rákóczi Jenő plébános szentbeszédében hangsúlyozta, hogy amikor a hősökről emlékezünk mi is a feltámadást hirdetjük. Tovább élnek ők Krisztus által a Mennyei Atya emlékezetében. A szentmise záró áldását követően Pintér Timi, a Debreceni Csokonai Színház művésze és a berettyóújfalui Diószegi Kiss István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adtak műsort.

A kopjafát az 5. Bocskai István Lövészdandár és a Bakony Harckiképző Központ képviselőinek katonai tiszteletadása mellett avatták fel a szentmise után. Az ünnepségen az emlékmű készítője, Balázs József népi iparművész ismertette a kopjafa szimbólumvilágát, mely szerint a fejfa csúcsa magát a férfit, jelen esetben a katonát jelenti. A buzogányok a katolikus és református egyházat szimbolizálják, a tulipán pedig tipikus női szimbólum, mely a családot, az elesett katona hozzátartozóit jelenti. A forgórózsa motívum az élet nehézségeit jelképezi, a benne felfedezhető szem pedig arra utal, hogy az elhunyt fentről figyel minket.

Az emlékmű leleplezését és megszentelését követően Katonáné Varga Olga református lelkész és Rákóczi Jenő plébános emlékezett meg a hősi halált halt ősökről.

Forrás:Györgyfiné Kulcsár Zita

Fotó: Gombos Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök