Kortárs mártírok emlékezete – Bemutatták Kelet és Nyugat püspökeinek a Kereszt-tűzben című tárlatot

Hazai – 2021. szeptember 6., hétfő | 22:22

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság szervezésében szeptember 6-án bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) püspök résztvevőinek a Kereszt-tűzben, keresztényüldözés a konfliktuszónákban. A Közel-Kelet és Nyugat-Afrika című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Washington, New York, Róma és München után néhány hónapja ismét látható a Magyar Nemzeti Múzeumban a Kereszt-tűzben című kiállítás, amely a közel-keleti és nyugat-afrikai kereszténység helyzetét elemzi: feltárja az üldöztetés okait, bemutatja az üldözött közösségek és tagjaik sorsát, valamint felhívja a figyelmet a helyszíni segítségnyújtás fontosságára.

A kiállítást Erdő Péter bíboros, prímás, Michael August Blume SVD apostoli nuncius, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Közel-Keletről és Afrikából, valamint más országokból érkezett egyházi méltóságok, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és az MKPK több tagja, szerzetes elöljárók, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és több nagykövet jelenlétében mutatták be.

Az ünnepélyes bemutató előtt Béchara Boutros Raï bíboros, libanoni maronita pátriárka méltatta a kiállítást a sajtó munkatársainak, és a magyar kormány erőfeszítéseit az üldözött keresztények megsegítéséért.

A kiállításbemutatót L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Megköszönte a tárlat megvalósításában az egyházak partnerségét, elmondta, hogy a múzeumban még szeptember 12-ig látogatható kiállítás legközelebb Strasbourgban lesz látható.

Beszédében utalt arra, hogy a Magyarországon élő keresztények a kommunizmus idején négy évtizeden át megtapasztalták a vallásgyakorlás ellehetetlenítését. Elmondta azt is, hogy örömmel tölti el, hogy az országban jelenleg Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zajlik, s reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a világesemény.

Erdő Péter bíborosnak a kiállításbemutatón elhangzott beszédét az alábbiakban közöljük:

„Tisztelt ünneplő közösség!

Azt gondolom, ez a helyes megszólítás ebben a helyzetben, hiszen mindannyian az eucharisztikus kongresszus részesei vagyunk, az eucharisztikus Krisztust ünnepeljük.

De az Eucharisztiáról beszélni, illetve az Eucharisztia titkába belegondolni nem lehet anélkül, hogy ne szóljunk a szenvedésről. Maga Jézus az alapítás szavaiban azt mondja: »ez az én testem, amelyet értetek adok, ez az én vérem, melyet értetek ontok«.

Jézus Krisztus áldozata és szenvedése felidézi az összes keresztény szenvedését, akik Krisztusért, a hitükért az életüket adták, vagy akik a jelenben üldözést vagy elnyomást szenvednek el a világban.

Amikor az Eucharisztiát ünnepeljük, különösen szoros közösséget, szolidaritást érzünk velük, de nemcsak érzés ez, hanem imádkozunk is értük, lélekben egyek vagyunk velük, és minthogy itt a földön a test a lélektől nem választható el egymástól, ezért próbálunk szerény lehetőségeinkhez mérten segíteni.

Adja Isten, hogy ez a munkánk hatékony és áldott legyen, s hogy a világban senkit ne üldözzenek a világnézetéért, a meggyőződéséért, a származásáért, vagy a hitéért.”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében leszögezte, a keresztényüldözés napjaink humanitárius válsága, jelenleg összesen 340 millió keresztényt ér üldöztetés, naponta 13 keresztény embert gyilkolnak meg a hitéért, s minden nyolcadik keresztényt ér a hite miatt lelki megaláztatás, vagy életveszélynek van kitéve.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a magyar kormány állapotbeli kötelessége a magyar emberek védelme, s az alkotmányban is rögzítettek alapján, keresztény kultúrájú államként a keresztények védelme.

Elmondta, hogy a keleti és a nyugati – kifinomultabb módszereket használó – keresztényellenes tendenciákkal szemben védeni kell a házasságot, a megfogant életet (magzatvédelem) is, utóbbi érdekében ki kell állni a Pro Life-aktivisták mellett.

Beszédében utalt arra, hogy az iszlámmal szemben a kereszténység a szabad akaratot tiszteletben tartó vallás, és a zsidóság sem kíván minden embert zsidó vallásúvá téríteni. Semjén Zsolt a jelen lévő külföldi egyházi vendégekhez szólva hangsúlyozta: a magyar állam százötven évig élt török hódoltság alatt, és sok millió magyar adta életét azért, hogy a kereszténység mégis megmaradjon. „Az elmúlt tíz évben pedig háromezer templomot renováltunk itt a Kárpát-medencében, s százötven új templomot építettünk. Ígérem, hogy ha rajtunk múlik, sem szupermarket, sem mecset nem lesz egyikből sem” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

A kiállításbemutatóhoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság államtitkára is szólt a megjelentekhez.

Többek között bejelentette, hogy

az Afganisztánban kialakult helyzet kapcsán a Hungary Helps életmentő humanitárius segélyprogramot indít, elsőként közel ezer családot segít gyorssegélyével.

Azbej Tristan beszédében biztosította a jelen lévő közel-keleti és afrikai egyházi vezetőket, akik a két térség keresztényeit képviselik, hogy Magyarországról azt üzenik: Nincsenek egyedül!

Az ünnepélyes rendezvény közös imával zárult: a Miatyánkot és az Üdvözlégyet Michael August Blume SVD nuncius vezetésével imádkozták el a jelenlévők, majd megtekintették a Kereszt-tűzben című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria