Kovács Gergely érseket köszöntötték Gyulafehérváron beiktatása első évfordulóján

Külhoni – 2021. február 23., kedd | 17:46

Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepét választotta Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása időpontjául, helyszínéül pedig a gyulafehérvári székesegyházat. Mindez egy évvel ezelőtt, 2020. február 22-én történt. Az első évfordulót két részben ünnepelték: délben a papnevelő intézet dísztermében, délután pedig az érsekségen.

A délelőtti műsor keretében elsőként András István rektor köszöntötte a főpásztort; a kispapok nevében Daly Attila diakónus mondott köszöntőt. Fellépett a szeminárium kórusa; Lázár Hunor és Tóth Gellért verseket adtak elő; a kispapok egy csoportja Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei alapján összeállított jelenetet mutatott be.

A kispapok és elöljáróik ajándékát Oros Tibor-Roland főmagiszter adta át, az ajándéktárgyak mellett imakilenceddel is „megajándékozták” az érseket.

Az ünnepség végén Kovács Gergely Márton Áron püspök szavaival buzdította kitartó munkára, majd közös munkára hívta a kispapokat, végül felkérte őket, hogy állítsanak össze egy székesegyházi kalauzt, melyet ő saját költségén kiad majd, és az eladásból származó bevétel a kispapok terveinek megvalósítására szolgálhat.

A főpásztor bejelentette, hogy létrehoz egy ösztöndíjat, melyet egy-egy ötödéves kispap nyerhet el minden évben.

Délután az érsekség dísztermében, a püspökelődök képei alatt tartott ünnepség keretében Kerekes László segédpüspök köszöntötte Kovács Gergelyt.  

Beszéde teljes terjedelmében ITT olvasható.

A köszöntő után Bogdán Zsolt UNITER-díjas színművész és Oláh Mátyás csellóművész verses-zenés műsorát hallgatták meg a jelenlevők.

Az ünnepség ajándékozással és Kovács Gergely köszönő szavaival ért véget.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Nagy Emil; Gyulafehérvári Érsekség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria