Kövess engem! – Szinódusi ünnep a Veszprémi Főegyházmegyében

Hazai – 2022. március 10., csütörtök | 11:50

A 2023-as püspöki szinódus előkészítő szakaszának eddigi kegyelmeiért, a főegyházmegyében ez idő alatt megélt találkozásokért és a kibontakozó új utakért adtak hálát március 5-én, szombaton a Veszprémi Főegyházmegye szinódusi ünnepén. A Krisztussal az úton című találkozónak a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér adott otthont.

A program imádsággal kezdődött, amelyet a szinódusi út egyházmegyei tapasztalatait ismertető összefoglaló követett.

Csernai Balázs pasztorális referens rámutatott arra, hogy az előző évek eseményei hogyan készítettek fel bennünket a szinódusra. A járvány idején megtapasztaltuk a „közös magányt”, ezáltal felértékelődtek a találkozási lehetőségek. A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson átéltük az Egyház szépségét és egységét Ferenc pápával, a püspökökkel, a papokkal és a világ minden részéről érkezett hívőkkel. A fáklyás körmeneten Jézussal együtt haladtunk Budapest utcáin, így fizikailag tapasztaltuk meg a szinódust, a közös utat. Ennek folytatására hívott meg Ferenc pápa a kongresszus záró szentmiséjén: ne csak csodáljuk Krisztus, hanem kövessük is.

Az összefoglalót követően a találkozón megjelent több mint háromszáz résztvevő kiscsoportos beszélgetésekben osztotta meg gondolatait egymással egyházmegyéről, hitről, a hit továbbadásáról.

Kiemelt helyet kaptak a megosztásokban a főegyházmegyéhez kötődő szentek, boldogok, az ő életszentségük, illetve a  főegyházmegye történetének közösségformáló alakjai.

A délután folyamán Udvardy György veszprémi érsek mutatta be a főegyházmegye szerkezetét és a közel egy éve zajló pasztorális tervezés folyamatát. Ennek alapja az imádság, célja pedig, hogy örömmel és bátran éljük keresztény életünket, megtalálva a helyét a szolgálatnak és az ünneplésnek, különösen is a vasárnap megünneplésének.

A program szentmisével folytatódott.

A felolvasott evangéliumi szakaszban Lévi meghívásáról hallhattak a jelenlévők. Udvardy György érsek homíliájában elmondta, hogy ez a hívó szó teremtő szó, amely a vámost apostollá formálta.

Ennek szép megjelenítése Caravaggio Máté elhívása című festménye, melyen Jézus ugyanazzal a teremtő kézmozdulattal fordul Máté felé, amellyel a Sixtus-kápolna freskóján Isten életre hívja Ádámot. Jézus ezzel a teremtő szóval fordul hozzánk is ma, személyes, közösségi és egyházmegyei szinten: „Kövess engem!”

Udvardy Győrgy érsek előadása és a szentmise is visszanézhető a Veszprémi Főegyházmegye YouTube-csatornáján.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria