Közel 30 ezer fiatal várja a Szentatyát Kassán

Ferenc pápa – 2021. szeptember 14., kedd | 16:26

Ferenc pápa 34. nemzetközi apostoli útjának harmadik napján, szeptember 14-én 17 órakor kerül sor a fiatalokkal való találkozóra. Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén délelőtt a Szentatya Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezetett az eperjesi városi sportcsarnokban, programját délután Kassán folytatja, először a város roma közösségével találkozik a Luník IX városrészben.

A cigány közösség meglátogatását követően Ferenc pápa a Lokomotiva stadionba érkezik, ahol közel 30 ezer fiatal készül a vele való találkozásra. A kassai főegyházmegye által szervezett ifjúsági találkozó délben kezdődött a Latorca menti város sportcsarnokában. A létesítmény a helyi katolikus közösség számára már „megszentelt” hely, hiszen 2018. szeptember 1-jén itt avatták boldoggá a főegyházmegye vértanúját, Anna Kolesárovát. Boldog Anna a mostani találkozó példaképe, ezért a hit és a hűség adja a nap témáját. Anna Kolesárová ereklyéje is megtalálható a – Budapesten, szeptember 5–12. között megrendezett – 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjében. Boldog Anna életéről bővebben korábbi írásunkból olvashat.

Az ifjúsági találkozóra már reggel elkezdtek gyülekezni a résztvevők, sok fiatalt és kisgyermekes családost látni a helyszínen, köztük a kassai főegyházmegye magyar közösségének tagjai is jelen vannak. A kapukat 15 órakor zárták, addig közel 30 ezer fiatal érkezésére számítottak, akik regisztráció alapján jutnak be a stadionba. A készület óráinak kezdetén, 11 órakor Dominik Duka bíboros, prágai érsek főcelebrálásával ünnepeltek szentmisét. Ezt követően színes műsor következett dicsőítéssel, énekekkel, tánccal, sokszínű hangszeres kísérettel. Háromkor, az irgalmasság órájában vezetett imádság kezdődött, majd fél 5-től a Szentatya jövetelét várják, aki miután megérkezik, körbemegy a pápamobillal a stadionban, majd pedig három tanúságtétel következik, egy fiú, egy lány és egy család tanúságtétele. Ezt követően a Szentatya beszédet mond.

A találkozót követően Ferenc pápa visszautazik Pozsonyba. Apostoli útjának utolsó napján, szeptember 15-én szentmisét celebrál a szlovák katolikus egyház nemzeti kegyhelyén, Sasváron. Ezt követően visszautazik a Vatikánba.

Fotó: Lumen.sk

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria