Közel 90 éves Quo Vadis-filmet találtak a vatikáni archívumban

Kultúra – 2012. augusztus 7., kedd | 16:14

A Henryk Sienkiewicz regényéből készült német–olasz némafilmet Gabriellino D'Annunzio és Georg Jacoby készítette 1924-ben.

A Vatikáni Filmarchívumban fellelt régi filmet nem katalogizálták. Hosszú ideig feküdt az archívumban más, nagyon gyúlékony celluloidtekercsekkel együtt, igen alacsony hőmérsékleten tárolva. A talált kópia most megbízhatóbb nyersanyagra kerül – szerepel a L'Osservatore Romano augusztus 7-i számában.

A sajtóközlemény szerint a 1924-es olasz-német kooprodukció Enrico Guazzoni 1912-ben készült nagyszabású filmjének átdolgozása.

Sienkiewicz regényének filmes adaptációi egy római tábornok és egy keresztény nő szerelmének történetét mutatják be. A legismertebb mozgóképes változat az 1951-ben készült amerikai film, melyben Peter Ustinov alakította Néró császárt.

A vatikáni filmarchívumot 1959-ben hozta létre XXIII. János pápa (1958–1963), azzal a céllal, hogy összegyűjtsék és megőrizzék az Egyház életéről szóló, valamint a művészileg meghatározó filmalkotásokat. Több mint 7 ezer film található a filmarchívumban.

Magyar Kurír