Kozmikus oltár címmel látható Jakobovits Miklós festőművész tárlata a nagyváradi püspöki palotában

Külhoni – 2022. december 5., hétfő | 12:49

Jakobovits Miklós (1936–2012) utolsó, római ihletésű festői korszakából nyílt kiállítás Kozmikus oltár címmel november 19-én, szombaton a nagyváradi római katolikus püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben, annak apropóján, hogy az örök kísérletező, filozofikus lelkületű, istenkereső művész tíz évvel ezelőtt, 2012. december 16-án hunyt el.

Róma színei és formái, az impressziók gazdagsága a 2000-es évek elején arra sarkallták az amúgy is elmélyült gondolkodót, hogy az anyag mélyére ásva, a formák leegyszerűsítésével fejezze ki azt a katartikus létformát, amit az Örök Város tömör lelkisége, az évezredek alatt felgyülemlett kultúra és művészet hagyott intellektusában.

Sajátos felületeket képezve e színek és formák felragyognak a kiállításban. A 34 művet számláló válogatás a római korszak keresztmetszetét adja.

A tárlatnyitón a pályatárs és jóbarát, Jovián György festőművész méltatta a nagyváradi mestert, a feleség és társ, Jakobovits Márta keramikusművész pedig a közös alkotói munka rejtelmeibe avatta be a közönséget. A tárlat egy évig lesz látogatható.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria