Közönségkedvencek – Gubás Gabit és Molnár Áront választották az év színészeinek 2021-ben

Kultúra – 2022. január 17., hétfő | 10:44

A tavalyi évben Molnár Áron színművész kapta az év színészének járó Arany Medál-díjat, az év színésznője kategóriában pedig Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművész vehette át a közönségdíjat. Tordai Teri és Gombó Viola Lotti színművészek, Herendi Gábor filmrendező és Tisza Kata írónő is díjat nyert.

Tizenharmadik alkalommal osztották ki az Arany Medál-közönségdíjakat, immáron nyolcadik alkalommal megrendezve a díjátadó ceremóniát a fővárosi Bethlen Téri Színházban. Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, szerkesztő, lapunk szerzője a díj alapítójaként arról beszélt a decemberi telt házas ünnepségen, hogy olyan közönségkitüntetést akart létrehozni, amelyre megkötések nélkül bárki szavazhat, papíron és elektronikusan is. Felelevenítette: tizenévesen álmodta meg az Arany Medál-díjat, amelyre kezdetben ezrek, majd tízezrek voksoltak, mostanra pedig az egyik legnagyobb presztízsű kulturális közönségdíjnak számít a magyar platformon. Mint mondta, eddig hatvannál több művész – írók, filmrendezők, színművészek – vették át a kitüntetést.

Az év színészének járó Arany Medál-díjat Molnár Áron színművész kapta meg. Az elismerést Ábrahám Edit és Mészáros Béla színművészek, korábbi Arany Medál-díjasok adták át. Molnár elsődlegesen a Toxikoma című, Herendi Gábor által rendezett, nagy sikerű közönségfilm főszerepéért érdemelte ki a rangos díjat. Beszéde, amelyben aktuális társadalmi ügyekre is kitért, kisebb sajtóvisszhangot keltett, ugyanis a díjátadás után írt Facebook-posztjában nem csak az elhangzott gondolatokat tette közzé, hanem kemény szavakkal illette kolléganőjét, az év színésznőjévé választott Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművészt az Elk*rtuk című játékfilmben vállalt szerepéért, melyben Dobrev Klára ellenzéki politikust alakítja. (Gubás nem válaszolt a megszólításra, ellenben számtalan művésztársa, köztük Eperjes Károly, Szarvas József, Bognár Zsolt, Mózes András színművészek és Kálomista Gábor producer, a Thália Színház igazgatója is elítélte Molnár megjegyzéseit.) A Thália Színház társulati tagjának korábbi igazgatója, Bereményi Géza Kossuth-díjas rendező és Gáspárfalvi Dorka színművész adta át a díjat.

Az év filmrendezőjének járó kitüntetést Herendi Gábor filmrendező kapta, a díjat Osváth Judit színművész, korábbi Arany Medál-díjas nyújtotta át. A 2021-es évben egy nagyjátékfilmmel (Toxikoma) és egy rövidfilmes szatírával (Bűnös város) előálló Herendi nem először érdemelte ki az elismerést: a Kincsem című játékfilm rendezéséért már 2018-ban megkapta a közönségdíjat. (Herendi mellett csak Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színművész kétszeres Arany Medál-díjas: a művésznő 2009-ben és 2012-ben is az év színésznője lett.)

Az év írójának járó Arany Medált a bestsellerszerző Tisza Kata írónőnek, interkulturális pszichológiai szakértőnek Benedek Szabolcs József Attila-díjas regény- és drámaíró adta át. Tisza legújabb könyve, az Egyedül – A szerethető öregedés felé a közelmúltban jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában, és rövid időn belül a 2021-es év egyik legtöbb példányban értékesített kötete lett.

Az Arany Medál-életműdíjat a nyolcvanéves Tordai Teri Kossuth-díjas színművész kapta. Pályatársát és barátnőjét Halász Judit Kossuth-díjas színművész, a díj korábbi elismertje méltatta. Laudációjában egy időben indult pályájuk szakmai sikereit, valamint Tordai életerejét, kíváncsiságát és tenni akarását méltatta. Mint fogalmazott, a számtalan filmben és színpadi előadásban is szereplő művésznő „világra nyitott ember maradt”.

Az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál-díjjal Gombó Viola Lotti pályakezdő színművészt ismerték el. A székesfehérvári születésű művész a Belvárosi Színház számtalan darabjában, valamint Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című nyári sikerfilmjében szerepel. A díjat Hámori Ildikó Kossuth-díjas színművész adta át neki. A két alkotó unokát és nagymamát játszik a Belvárosi Színházban szeptember óta látható, Amy világa című előadásban.

Az Arany Medál-díjak átadása rendkívülinek számított a 2021-es esztendőben: a koronavírus-járvány miatt tíz hónapos csúszással, szeptemberben vehették át az elismerést a 2020-as év kitüntetettjei, decemberben pedig 2021 díjazottjait ünnepelték a fővárosi Bethlen Téri Színházban. Az utóbbi ceremónián első alkalommal adták át a kitüntetetteknek Szeredi Sára üvegtervező fatalpazatra erősített, csiszolt, homokfúvott üvegalkotását. A korábbi években a díjazottak  a virágcsokor, a bor és az oklevél mellé egyedi trófeát kaptak.

Fotó: Hatházi Tamás 

Magyar Kurír
(te)

Az írás nyomtatott változata az Új Ember 2022. január 9-i számában, a Mértékadó kulturális mellékletben jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria