Közzétették az Amazónia térségével foglalkozó szinódus előkészítő dokumentumát

2018. június 19., kedd | 17:35

Az amazóniai egyháznak alternatív, átfogó és szolidáris fejlődési modellt kell keresnie, olyan etikára építve, amely figyelmet fordít a hiteles természeti és emberi ökológia iránti felelősségre – hangsúlyozza a június 8-én kiadott dokumentum.

Az Egyház számára alapvető, hogy meghallgassa az őslakos népek és minden közösség szavát, amelyek Amazóniában élnek. Ebből az előfeltételből indul ki az Amazóniával foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus előkészítő dokumentuma. A tanácskozást 2019 októberében tartják a Vatikánban, témája: „Amazónia: új utak az Egyház és az átfogó ökológia számára”. A dokumentum, ami három részből áll, foglalkozik az ökoszisztéma jelenlegi, aggasztó helyzetével. Arra buzdít, hogy lássuk meg a problémát, ítéljük meg a helyzetet és cselekedjünk.

Az amazóniai esőerdő a bolygó számára életfontosságú utolsó nagy tüdő, amelyet eltorzít az emberi beavatkozás okozta hatalmas válság, melyben a kiselejtezés kultúrája uralkodik. Az Amazonas régiójában élő őslakos népek számára ki kell alakítani az evangelizáció útjait.

Amazónia az egész emberiség tükre és változást igényel minden ember, az államok és az Egyház részéről. Ez a régió egyben kiindulási pontot jelent hidak építésére más alapvetően fontos életközösségek felé. Ezek között említi a dokumentum a Kongói-medencét, a mezoamerikai (zapotékok, mixtékek és maják) biológiai folyosót és a Csendes-óceán ázsiai oldalán található trópusi erdőket.

7,5 millió négyzetkilométer, a világ biodiverzitásának egyik legnagyobb rezervátuma; a bolygó legfontosabb erdőinek több mint egyharmada itt található – ez Amazónia, amely több országra kiterjed, közöttük Brazíliára, Bolíviára, Ecuadorra, Perura és Venezuelára. Nem egy homogén régió, hanem olyan életközösségek összessége, amelyeket a víz egyesít. Legfontosabb tengelye az Amazonas folyó. Egy ilyen sokszínű területen az embernek alkalmazkodnia kellett az eltérő földrajzi, politikai valóságokhoz és ökoszisztémákhoz.

Az erdők és folyók gazdagságát hatalmas gazdasági érdekek fenyegetik, amelyek pusztítást és szennyeződést okoznak. A problémához hozzájárul még a drogkereskedelem is, veszélybe sodorja az amazóniai népek túlélését, melyek a világgazdaság értékváltozásának is az áldozatai. Olyan gazdasági modell van érvényben, amely szerint a nyereség fontosabb az emberi méltóságnál – mutat rá a szinódust előkészítő dokumentum. A mezőgazdasági, a bányászati és a fakitermelői tevékenység mértéktelen növekedése pedig a nem átfogó és nem befogadó emberi fejlődést segíti elő.

A szinódus előkészítő dokumentuma emlékeztet továbbá arra, hogy közel hárommillió őslakos él a régióban, akik 390 különböző nemzetiségű népet képviselnek. Olyan népekről van szó, amelyek sajátos kulturális identitást és történelmi gazdagságot őriznek. Olyan fenyegetésekkel kell szembenézniük, amelyek nem csak saját kultúrájukon belülről fakadnak. Küzdeniük kell létük és területeik védelméért is. A legsérülékenyebbek azok, akiket önkéntes elszigeteltségben élő őslakos népeknek neveznek. Közöttük sok helyen jelen van a Katolikus Egyház misszionáriusain keresztül, akik elkötelezik magukat az őslakos és amazóniai népek igényeinek védelmében. A missziótörténetben Amazónia gyakran a vértanúság helye is volt.

A dokumentum ezen túl utal Ferenc pápa történelmi találkozójára az amazóniai népek képviselőivel, amelyre idén január 19-én került sor a perui Puerto Maldonadóban. A Szentatya akkor hangsúlyozta: „szükségünk van a ti bölcsességetekre és ismereteitekre, hogy pusztítás nélkül be tudjunk lépni e térség rejtette kincsei közé”. Ferenc pápa kijelölt egy prioritást is: „El kell utasítanunk azt a történelmi paradigmát, amely Amazóniát az államok kifogyhatatlan éléskamrájának tekinti, lakosainak figyelembevétele nélkül”. Nélkülözhetetlennek tart „olyan erőfeszítéseket, amelyek intézményes teret nyitnak az őslakos népek megbecsülésére, elismerésére, a velük folytatott párbeszédre”. „A Föld megvédésének nincs más célja, mint az élet megvédése” – tette hozzá a pápa.

Az előkészítő dokumentum kiemeli, hogy az amazóniai egyház evangelizálási folyamatát nem lehet külön választani a terület és annak lakóinak gondozásától és segítésétől. Olyan hidakat kell létrehozni, amelyek összekapcsolják az ősök tudását a mai ismeretekkel. Az átfogó ökológia magába foglalja annak szükségességét, hogy előmozdítsuk a személyes, a társadalmi és az ökológiai harmóniát. Ehhez azonban személyes, társadalmi és ökológiai megtérésre van szükség – ahogy ez a Laudato si’ kezdetű enciklikában olvasható.

A missziós lendülethez Amazóniában szükség van arra, hogy minden korábbinál jobban alkalmazzuk az egyházi tanítást a Szentlélek meghallgatása által. A missziónak egyben képesnek kell lennie arra, hogy biztosítsa az egységet és a sokszínűséget. Amazónia vallásos lelkületének szüksége van a lelkipásztorok jelenlétére és arra, hogy az Egyház emberek mellé álljon. „Azért akartalak meglátogatni és meghallgatni titeket, hogy együtt legyünk az Egyház szívében, hogy összefogjunk a kihívásokkal szemben, és hogy veletek együtt megerősítsük az őszinte elhatározást az élet védelmére, a Föld védelmére és a kultúrák védelmére” – fogalmazott Ferenc pápa Puerto Maldonadóban.

A rendkívüli püspöki szinódus arra hivatott, hogy új utakat jelöljön ki az Egyház amazóniai arculatának megerősítésére, és hogy választ adjon a régióban jelen lévő igazságtalan helyzetekre, mint például a kitermelő ipar új gyarmatosítására, az infrastrukturális projektekre, amelyek tönkreteszik a biodiverzitást és olyan kulturális és gazdasági modelleket alkalmaznak, amelyek teljesen idegenek az ott élő népek életétől.

Az amazóniai arcú Egyház keressen alternatív, átfogó és szolidáris fejlődési modellt, amely olyan etikán alapul, amely felelősséget vállal a hiteles természeti és emberi ökológiáért. Ez az etika gyökerezzen az igazságosság evangéliumában, a szolidaritásban és a javak egyetemes elosztásában. Továbbá lépjen túl a haszonelvű és individualista logikán, amely nem rendeli etikai kritériumok alá a gazdasági és technológiai hatalmat. Ezért Isten népe arra kapott meghívást, hogy ne maradjon közönbös a régiót érintő igazságtalanságok iránt, a Lélekre hallgatva jelöljön ki új utakat. Amazónia lelkipásztori ellátásának új útjaihoz szükség van az Egyház tevékenységének fellendítésére bátor javaslatok által, amelyeket merészséggel, félelem nélkül valósítanak meg, ahogy azt Ferenc pápa kéri.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd