Közzétették Ferenc pápa panamai apostoli útjának részletes programját

Ferenc pápa – 2018. november 26., hétfő | 9:01

2019. január 22. és 27. között rendezik meg Panamában a 34. Ifjúsági Világtalálkozót, amelyen részt vesz Ferenc pápa is. A Szentatya január 23. és 28. között tesz látogatást a közép-amerikai országban. A vatikáni sajtóközpont november 20-án tette közzé Ferenc pápa panamai útjának programját.

Santa María la Antigua-székesegyház

Január 23-án, szerdán reggel indul a Szentatya gépe a Róma-Fiumicino repülőtérről, majd 16.50-kor érkezik meg Panamaváros Tocumen repülőterére. A hivatalos fogadási ceremóniát követően a pápa az apostoli nunciatúrára megy.

Január 24-én, csütörtökön délelőtt a pápa az elnöki palotában (Palacio de las Garzas) találkozik a panamai köztársasági elnökkel. 10.40-kor beszédet mond a politikai vezetőknek, a diplomáciai testület és a közélet képviselőinek a külügyminisztérium épületében (Palacio Bolívar). Ezt követően az Assisi Szent Ferenc-templomban találkozik a közép-amerikai püspökökkel, majd délután fél 6-kor hivatalosan megnyitja az ifjúsági világtalálkozót. A megnyitó Panamaváros azon tengerparti részén (Cinta Costera) lesz, ahol az ország védőszentjének, Santa María la Antiguának szentelt székesegyház áll.

Január 25-én, pénteken Ferenc pápa délelőtt fél 11-kor bűnbánati liturgiát vezet a panamai főváros keleti részén fekvő kiskorúak börtönében. A pápa ezután helikopterrel visszatér az apostoli nunciatúrára. Délután fél 6-kor kezdődik a Cinta Costerán az ifjúsági találkozó kiemelkedő eseménye, a keresztút, amelyen a Szentatya is részt vesz.

Január 26-án, szombaton negyed 10-kor a Szentatya szentmisét mutat be a Santa María la Antigua-székesegyházban papok, szerzetesek és világi mozgalmak tagjai részvételével; a liturgia során felszenteli a templom katedraoltárát. A fiatalokkal ebédel a Szent József-nagyszemináriumban, majd este fél 7-kor a Szent II. János Pál nevét viselő parkban imavirrasztást vezet a fiatalokkal.

Január 27-én, vasárnap reggel 8 órakor szentmisét mutat be a Szent II. János Pál-parkban, amellyel lezárja az ifjúsági világtalálkozót. Ezután látogatást tesz az irgalmas szamaritánusról elnevezett otthonban. Délután köszönetet mond a világtalálkozó önkénteseinek a Rommel Fernandez Stadionban, majd 6 órakor a panamai nemzetközi repülőtéren búcsút vesz az országtól.

A Szentatya gépe 18.15-kor száll föl Panamavárosból, és várhatóan másnap, január 28-án 11.50-kor érkezik a Róma-Ciampino repülőtérre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria