Krajewski bíboros Ukrajnában: Megrendített az ukrán fiatalok irgalmas gesztusa

Kitekintő – 2022. szeptember 21., szerda | 18:11

Konrad Krajewski lengyel bíboros, aki negyedik alkalommal utazott Ferenc pápa küldötteként Ukrajnába, szeptember 19-én az izjumi tömegsíroknál imádkozott. Két nappal korábban rálőttek a küldöttségre, miközben segélyeket adtak át, de nem érte őket találat.

Krajewski bíboros szeptember 19-én este érkezett meg Harkivba. Aznap délelőtt Pavlo Honcsaruk harkiv-zaporizzsjai érsekkel Izjumban járt, ahol az orosz csapatok távozása után mintegy ötszáz ember maradványait találták meg.

„Részt vettünk egy »szertartáson« – lehet így mondani –, amelynek keretében ötven fiatal férfi, főként rendőrök, tűzoltók, katonák fehér egyenruhában kiásták és elvitték a szegény meggyilkolt ukránokat, akik közül vannak, akiket már 3-4 hónapja, másokat néhány napja a főként közös sírokba dobtak. Elnémul az ember ennyi szörnyűség láttán… Tudom, háború van és a háborúban nincs kegyelem, vannak halottak is… Mégis nehéz, amikor egy helyen ilyen sok halottat látunk, nehéz beszélni róla” – nyilatkozta a bíboros a Vatikáni Rádiónak.

„Volt valami, ami nagyon meghatott: ezek az ukrán fiatalok nagyon finom mozdulatokkal, nagyon csendesen szedték ki a holttesteket a gödrökből, néma csendben. Olyan volt, mint egy ünnepi szertartás, senki nem beszélt, ott volt sok rendőr, katona… Legalább kétszáz ember. Mindenki némán, kimondhatatlanul nagy tisztelettel állt a halál misztériuma előtt. Volt mit tanulni ezektől a fiataloktól… Megható volt látni, ahogyan elvitték a holttesteket. Mintha a saját családtagjaik lennének, szüleik, gyermekeik, testvéreik. Én és a püspök járkáltunk közöttük, folyamatosan mondtam az irgalmasság rózsafüzérét, legalább három órát töltöttünk ott. Nem tehettem másképp.”

„Olyan volt, mintha az irgalmasság ünneplése lenne – folytatta Konrad Krajewski –, teljesen ingyenes gesztus. És amikor Harkivban, a kápolnában imádkoztam, azokra a fiatalokra gondoltam.”

A lengyel bíboros hozzátette, nehéz nap volt ez számára, jártak egy rendőrörsön is, amelyet kínzókamrává alakítottak át.

„Tudtam, hogy sok halottat látok majd, ugyanakkor találkoztam sok emberrel is, akik megmutatták, mennyi rejtett szépség lakik az emberi szívben. Megmutatták az emberi szépséget azon a helyen, ahol megtörténhetett volna, hogy csak a bosszú van jelen. De nem így volt. A Szentírás szavai jutottak eszembe, hogy a rosszat a jóval lehet legyőzni” – tette hozzá megrendülten a pápa küldötte, abban a meggyőződésben, hogy a jóság a gyógyír a sebekre ebben a háborúban.

Másnap, szeptember 20-án Krajewski bíboros Kijevbe ment, onnan indult vissza Rómába.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria