Krisztus a jövőnk – Dokumentumfilm készült Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásáról

Kultúra – 2023. december 7., csütörtök | 8:00

Mélyen élnek mindannyiunkban a Szentatya magyarországi látogatásának felemelő pillanatai. A történelmi három nap lelkileg is megerősítette a magyar társadalmat, jelentőségét a nem hívők is megérezték. Ezt az apostoli utat mutatja be a Krisztus a jövőnk című film az előkészületektől Ferenc pápa hálaadó imájáig a Santa Maria Maggiore-bazilikában, a Salus Populi Romani ikon előtt.

A 36 perces rövidfilmben megszólal többek között Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Tóth Tamás, az MKPK titkára; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes; Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár; Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója; Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkatitány-helyettes; Hernády Krisztina domonkos nővér – akik beavatnak a rendezvény lelki és technikai előkészítésének, a részletek kidolgozásának kulisszatitkaiba, megmagyarázzák a látogatás egyes gyakorlati vagy éppen szimbolikus súlypontjait, illetve egy-egy gondolat erejéig a résztvevők – például a kerekesszékes Kardos Mihály atya – személyes élményeibe is bepillantást kaphatunk.

A film a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökség megbízásából az MTVA koprodukciójában készült. Rendezte és vágta Andor Tamás; felelős szerkesztője Kovács Zoltán.

Fotó: Lambert Attila (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria