Különleges Szent Anna-búcsút ünnepeltek Bakonynánán

Hazai – 2021. július 29., csütörtök | 15:57

Horváth Lajos esperes, plébános a falu bejáratánál Szent Anna-képet, az önkormányzat előtt pedig Szent Anna-szobrot áldott meg, majd ünnepi szentmisét mutatott be a plébániatemplomban július 25-én.

A plébános kifejezte örömét, hogy most már nemcsak a templomban találkozhatnak a falu lakói és az ide látogatók Szent Anna ábrázolásával, hanem a faluba érve ő köszönt mindenkit.

Horváth Lajos köszönetet mondott többek között a hívek adományaiért és az önkormányzat segítségéért; és háláját fejezte ki Enyingi Mihály keramikusművésznek, a Szent Anna-kép alkotójának.

A falu bejáratánál elhelyezett Szent Anna-képtől körmenetben, énekelve, imádkozva vonultak az ünnepségen részt vevők az önkormányzat előtt felállított Szent Anna-szoborhoz, majd innen a templomba.

A Szent Anna-képnél Németh Zsuzsanna polgármester mondott ünnepi beszédet.

Ahhoz, hogy mi ma itt álljunk, e kép mellett – fogalmazott –, egy összetartó, erős közösségre volt szükség, és természetesen hitre. Ez a közösség úgy működött, mint egy svájci óra. A szerkezetben minden fogaskerékre szükség volt, hogy jól működjön. Mi alkottuk a fogaskerekeket.

A Szent Anna-szobornál Simonné Rummel Erzsébet, a Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt az ünneplőkhöz. Emlékeztetett, hogy az 1750-es években betelepült németek nemcsak szorgalmas emberek, de hithű polgárok is lehettek. Bizonyítja ezt, hogy elkezdték építeni a mai templom elődjét. A ma álló templom 1828-ban készült el, ezt szintén a német telepesek építették.

A Szent Anna-napi búcsú fontos volt elődeinknek és az kell hogy maradjon nekünk, az utódoknak is. Közel kétszáz évvel a mai templom építése után mi is összefogtunk, és Szent Annának tetsző imahelyet hoztunk létre. Talán a mai nap eseménye felébreszti a szunnyadókat – fogalmazta meg kívánságát Simonné Rummel Erzsébet.

Szöveg: Tell Nándor hitoktató

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria