Laudato si’ év – Ne feledkezzünk meg a teremtett világról és a leginkább rászorulókról!

Kitekintő – 2020. július 9., csütörtök | 16:54

Az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma a Laudato si’ megjelenések ötödik évfordulója alkalmából az enciklikának szentelt különleges évet hirdetett 2020. május 24-től 2021. május 24-ig a közös otthonunkról való gondoskodás jegyében.

„Az enciklika ötödik évfordulója egy kritikus pillanatban, egy világjárvány idején érkezett el, megmutatja, hogy a Laudato si’ ma ugyanolyan prófétai üzenet, mint 2015-ben volt. Erkölcsi és lelki iránytű, amely vezet minket ezen a közös úton, amelynek célja egy érdeklődőbb, testvéribb, békésebb és fenntartható világ kialakítása. Egyedülálló lehetőség, hogy a jelen baját, panaszát egy új világ születésévé formáljuk át, amelyben mindannyian együtt, szeretetben, együttérzésben, szolidaritásban élhetünk, harmonikusabb kapcsolatban a természettel, a közös otthonunkkal. A koronavírus-járvány világossá tette, mennyire össze vagyunk kötve egymással, mennyire függünk egymástól. Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni a Covid utáni világot, elsősorban arra van szükség, hogy átfogó módon értsük meg a világot…” – áll a dikasztérium közleményében.

Az év a Laudato si’ héttel indult május 16. és 24. között, de egész évben folytatódik különféle programokkal, például a november 21-re hirdetett Ferenc gazdasága elnevezésű találkozóval fiatal vállalkozók és közgazdászok számára. A cél, hogy előmozdítsanak egy alulról felépülő mozgalmat, a jóakaratú emberek szövetségét.

Az évforduló napján, május 24-én a Regina Coeli elimádkozása után Ferenc pápa hangsúlyozta: „Ma van a Laudato si’ enciklika megjelenésének ötödik évfordulója is, amellyel próbáltam felhívni a figyelmet a föld és a szegények segélykiáltására. Az Átfogó Emberi Fejlődést Szolgáló Dikasztérium kezdeményezésének köszönhetően a Laudato si’ hét, melyet most tartottunk, egy különleges évbe, a Laudato si’ évfordulójának évébe torkollik, mely az enciklika végiggondolására szolgál, május 24-től jövő év május 24-ig. Kérem a jó szándékú embereket, hogy csatlakozzanak hozzá, s vigyázzanak közös otthonunkra és legkiszolgáltatottabb fivéreinkre és nővéreinkre. A honlapon közzétesszük majd az erre az évre készített ima szövegét. Jó lesz imádkozni!” (Tőzsér Endre fordítása)

Az év során különféle intézmények elindítanak egy átfogó programot a fenntarthatóságért, amelyet a Laudato si’ szellemében hét év alatt kell megvalósítani. A program megszólítja a családokat, az egyházmegyéket, az iskolákat, az egyetemeket, a kórházakat és más egészségügyi intézményeket, az üzleti világot, a szerzetesrendeket, Olyan egyéni és közösségi akciókra hív, amelyek elősegítik közös otthonunk, a teremtett világ védelmét, a jó gyakorlatok megvalósítását. Ennek keretében minden évben átadják majd a Laudato si’ díjakat, első alkalommal az enciklikának szentelt év végén.

Az év programjának ismertetését ANGOL és OLASZ nyelven olvashatják.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir; Humandevelopment.va

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria