Leégett a Szent Donát-bazilika teteje a franciaországi Nantes-ban

Kitekintő – 2015. június 17., szerda | 11:46

Jelentős kárt szenvedett a nyugat-franciaországi Nantes város neogótikus Szent Donát-bazilikája egy heves tűzvészben június 15-én. A lángok éppen a fél 11-es szentmise kezdetén csaptak fel, a 19. századi templom tetőszerkezete teljesen leégett – közli a Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége.

A híveket rögtön kimenekítették, így senki sem sérült meg. A közösségi portálokat ellepték a nantes-iak fotói és videói, amelyeken a hatalmas károkat okozó tűz látható – tájékoztatott az AGI olasz hírügynökség.

Egy plébánián dolgozó nő – a Le Figaro francia napilapnak nyilatkozva – azt mondta, hogy a lángok keletkezését annak lehet tulajdonítani, hogy az ezekben a napokban a bazilika tetején dolgozó munkások nem körültekintően jártak el, de a rendőrség még nem adott tájékoztatást a tűz okáról.

A Szent Donát-bazilika Nantes Malakoff negyedében áll. A mintegy 300 ezer lakosú városban két bazilika található, valamint egy világhírű katedrális. Ez utóbbit, a nantes-i dómot, más néven a Szent Péter és Szent Pál katedrálist a 15. században kezdték el építeni, és 457 év után, 1891-ben fejezték be. Felújítási munkálatai közben, 1972-ben ugyancsak kigyulladt a tetőszerkezet.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria