Legrövidebb út a szentség felé? Mosogatás!

Nézőpont – 2020. október 9., péntek | 20:31

Gyakran, amikor tökéletesebbé szeretnénk válni lelki értelemben, valami különleges utat keresünk, holott a megoldás éppen az orrunk előtt van. Ennek megtalálásában segít a 2019-ben szentté avatott angol konvertita, John Henry Newman.

Úgy képzelik sokan – írja az Aleteia katolikus portál rendszeres szerzője, Philip Kosloski –, hogy a lelki tökéletesség eléréséhez el kell menni remetének a pusztaságba vagy az erdőbe, és áttérni a sáska- és mézevésre. Sokunk számára azonban nem ez a járható út.

Nem különleges dolgokat kell megtennünk, hanem a hétköznapi dolgokat kell nem hétköznapi módon végeznünk.

John Henry Newman (1801–1890) angol író és teológus, aki anglikán papból lett katolikus lelkipásztor és bíboros, fejtette ki ezt a nézetet egyik elmélkedésében, Rövid út a tökéletesség felé címmel (1856. szeptember 27.).

„A szent emberek azt mondják, ha tökéletesek szeretnénk lenni, semmi többet nem kell tennünk, mint jól végezni a szokásos napi feladatainkat. A rövid út a tökéletesség felé nem azért rövid, mert könnyű, hanem mert megvalósítható és érthető” – magyarázza a tavaly szentté avatott angol konvertita.

Gyakran a mosogatás az a cselekedet, amelyben megmutathatjuk a hősiességünket. Esetenként meg kell tagadnunk hozzá önző énünket; jó cselekedet a részünkről, amivel valamelyik családtagunknak szeretnénk segíteni; és még mosolyognunk is kell hozzá.

Sokszor valami „szent” dolgot szeretnénk tenni, ám valójában ott, ahol vagyunk, ott válhatunk szentté.

Newman is megerősíti ennek igazát, és bátorít minket, hogy a mindennapi feladatainkban a szentté válás lehetőségét lássuk.

Ha azt kérdezed, mit kell tenned, hogy tökéletes legyél, azt felelem, először is ne lustálkodj reggel, amikor már fel kéne kelned; első gondolataiddal Istenhez fordulj; látogasd meg az Oltáriszentséget; mondd el áhítattal az Angelust; Isten dicsőségére egyél és igyál; mondd odafigyeléssel a rózsafüzért; légy összeszedett; zárd ki a rossz gondolatokat; végezd rendesen az esti elmélkedést; mindennap vizsgáld meg a lelkiismeretedet; rendes időben feküdj le aludni – és máris tökéletes vagy.”

Egyszerű, nem igaz? Rövid, gyors út a tökéletesség felé, mégsem hiányoznak belőle a keresztek és a szenvedés.

Ha szent akarsz lenni, nem kell lemondani az emberi kapcsolatokról – csak végezd minden feladatod hatalmas szeretettel és odaadással.

Gerhard Ludwig Müller Aki fényt gyújtott a sötétségben – John Henry Newman élete és gondolkodása című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9-től 17 óráig; szerdán 10-től 18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria