Legyen öröm az iskolakezdés! – A Katolikus Karitász segíti a gyermekes családokat

Hazai – 2020. augusztus 5., szerda | 17:37

A Katolikus Karitász idén tizedik alkalommal indítja útjára Magyarország legnagyobb iskolakezdési segélyprogramját. A szervezet célja, hogy az augusztus 5-én kezdődött országos összefogás révén tízezer gyermeket segítsen még az iskolakezdés előtt és a tanév elején. A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából száz külhoni első osztályost is támogatnak.

A szünidő még tart, de néhány hét múlva a tavaszi digitális tanítást felváltja a tantermi oktatás, szükség lesz tanszerekre és a tanuláshoz szükséges egyéb felszerelésekre. Az iskolakezdés a járvány, a kényszerszabadságolások, sok helyen az elbocsátások ideje után még súlyosabb megterhelést jelent számos gyermekes családnak – hangzott el a Katolikus Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” elnevezésű tanévkezdési segélyprogramjának sajtótájékoztatóján augusztus 5-én Budapesten, a Magyar Szentek temploma melletti közösségi teremben.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója többek közt elmondta, hogy az iskolakezdési segélyprogram tíz évvel ezelőtt indult el, a mostani cél közel tízezer gyermek tanévkezdésének segítése tanszerekkel, ruházattal. A hátrányos helyzetű fiataloknak pedig arra is készülniük kell, hogy egy esetleges második járványhullám esetén otthonról kell tanulniuk, és ehhez digitális eszközökre van szükség. 

Az augusztus 5. és szeptember 12. között zajló „Legyen öröm az iskolakezdés!” országos akcióba többféle módon be lehet kapcsolódni.

Egyrészt az 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent), másrészt online adományozással a Karitász honlapján keresztül. Emellett a segélyszervezet központi bankszámláján is várják az adományokat „iskolakezdés” megnevezéssel (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).

Egy telefonhívás egy színesceruza-készletet jelent, tíz hívás egy iskolatáskát, ezer hívás száz gyermek támogatását – mondta a szervezet igazgatója, majd hozzátette, hogy a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára tekintettel idén legalább száz külhoni magyar gyermeket szeretnének támogatni tanszerekkel, iskolatáskával, több kárpátaljai és vajdasági településen is.

A sajtótájékoztatón Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a Katolikus Karitász jóvoltából az egyházmegye területén 23 településen összesen 240 rászoruló család kap ruhára, tanszerekre fordítható támogatást 1 millió 245 ezer forint értékben. Hozzátette, hogy további eszköztámogatást, felajánlást, például használt iskolaszereket is várnak a Székesfehérvári Egyházmegyében. 

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta a karitászönkéntesek fontos szerepét a leginkább rászoruló családok kiválasztásában. 

Az önkéntesek képviseletében Várkonyi Attila (DJ Dominique), országosan ismert zenész, rádiós műsorvezető beszélt a sajtórendezvényen. Mint mondta, szimpatikus volt számára a Katolikus Karitász sokféle segítő szándéka és a programok profi megvalósítása, ezért csatlakozott önkéntesként a szervezethez.

A tanévkezdési akcióról szólva hangsúlyozta: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy valakit segítsen, akár egy iskolai füzettel, akár egy telefonhívással, vagy egy jó szóval.”

DJ Dominique vallja: a közszereplők kötelesek másokért tenni azonfelül, hogy elvégzik a munkájukat.

A sajtótájékoztatót követően Várkonyi Attila, Écsy Gábor és Sinkovicsné Máté Hortenzia fiatal önkéntesekkel együtt összeállította az első száz, táskát és tanszereket tartalmazó csomagot.

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria