Legyünk Isten jelenlétének eszközei – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe a pécsi székesegyházban

Hazai – 2020. március 28., szombat | 14:20

A Pécsi Egyházmegye március 22. óta hétfőtől szombatig reggel 7 órakor, vasárnap 10 órakor online szentmisével jelentkezik a pécsi székesegyházból. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én Lápossy Péter iskolalelkész, kisegítő lelkész mutatott be szentmisét a pécsi székesegyházban.

A március 25-én bemutatott szentmise elején Lápossy Péter kiemelte: Urunk fogantatása hírüladásának ünnepe összeköti az adventi és a húsvéti időszakot, hiszen ezáltal készülünk a megváltásra, miközben emlékezetet minket a megtestesülésre.

Pontosan kilenc hónappal karácsony előtt, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a megváltó Jézus Krisztus fogantatását ünnepeljük, amikor az angyal ezt mondja Máriának: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával” (Lk 1,35). Ezáltal Isten száll le a földre – hangzott el az ünnepi szentmise homíliájában.

„A fogantatás titka összekötődik a megváltás misztériumával, amelyet a húsvétkörben ünneplünk, és amely megerősíti bennünk, hogy a megtestesülés célja a megváltás. A Fiú azért jött, hogy megismertesse Isten szeretetét, amelynek végső jele a megváltás, amikor meghal értünk a kereszten, és megszabadít minket a bűneinktől, a félelmeinktől, az aggodalmainktól.”

Máriának hatalmas szerepet szánt Isten: mint lépcső, ajtó, amelyen keresztül az Úr a világba lép, és ebben szemlélhetjük az ő emberbe vetett bizalmát. Ezért legyünk mi is Isten jelenlétének eszközei mások számára, legyünk Krisztus-hordozók – mondta a szónok. Hozzátette: fontos, hogy csatlakozzunk a szentmise-közvetítésekhez, így a félelem, aggodalom helyett Isten szeretetét és békéjét tudjuk elvinni embertársainkhoz.

Az Eucharisztia ünneplésekor lelki áldozásra hívta a szentmisét otthonaikból követő híveket Lápossy Péter. „Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben. Mindennél jobban szeretlek és vágyom rá, hogy a lelkembe fogadhassalak. Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni, jöjj, legalább lelki módon, a szívembe! Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled! Ámen.”

Az élő szentmise-közvetítések a székesegyházból a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornájánFacebook-oldalán és honlapján követhetők – vagy visszanézhetők.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria