Lelkigyakorlatos találkozót tartott a Comunione e Liberazione mozgalom Esztergomban

Hazai – 2024. április 16., kedd | 20:40

A Comunione e Liberazione (CL) mozgalom regionális Fraternitás lelkigyakorlatát április 12. és 14. között tartotta Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A közép-európai találkozó résztvevői az olaszországi Riminiből több tucat országba közvetített lelkigyakorlatba csatlakoztak be online módon.

Rimini vásárvárosában 21 ezren vettek részt személyesen a találkozón, Esztergomban valós időben közel kétszázan kapcsolódtak be. A lelkigyakorlatot idén a San Miniató-i egyházmegye püspöke, Giovanni Paccosi tartotta. Az április 13-i, szombati szentmisét Riminiben Kevin Joseph Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusa mutatta be.

A lelkigyakorlat témája idén a remény volt, amelyhez kapcsolódva előkerült a vágyak, a bizalom és a szegénység kérdése is. A keresztény remény alapja Krisztus. Ezért a keresztény remény nem a „majd csak lesz valahogy” hozzáállás a jövőhöz, hanem a jelen lévő Krisztusban való bizonyosság miatt biztos a jövőben is. Jelképe nem a szikla, hanem a horgony, mert biztos pont a hullámzó – vagy olykor viharos – körülmények között.

A Fraternitás elnöke, Davide Prosperi a lelkigyakorlat végén közzétette a milánói főegyházmegye bejelentését, mely szerint a mozgalom alapítója, Isten szolgája Luigi Giussani atya boldoggáavatási eljárása a következő szakaszába lép: Mario Delpini milánói érsek Krisztus mennybemenetelének ünnepén, május 9-én a Szent Ambrus-bazilikában kezdi meg a kánoni vizsgálat második szakaszát, melynek során a teológiai és történeti szakértők kutatása után a tanúvallomások összegyűjtése történik.

Esztergom évek óta otthont ad a közép-európai CL-közösségek szlovák, cseh, osztrák, olasz, német és magyar tagjai számára ahhoz, hogy tolmácsok segítségével együtt vegyenek részt ezen a kegyelemteli eseményen, és megéljék a találkozás örömét Krisztusban.

A közép-európai CL-es csoportok közel húsz éve találkoznak tavasszal az esztergomi Szent Adalbert Központban, így az együttlét hasonlít egy évenkénti nagy családi összejövetelhez. Hiszen akik pár éve még egyetemistaként vettek rész, azok most már házaspárként, fiatal szülőként (vagy esetleg éppen papként) jönnek, az akkori kisgyerekek pedig már középiskolásként segítenek a termet berendezni. A „comunione” abban is megmutatkozik, hogy minden évben természetes könnyűséggel veszik fel újra a beszélgetések fonalát és mély barátsággal osztják meg egymással az előző alkalom óta megtett utat.

Forrás és fotó: Comunione e Liberazione mozgalom magyarországi közössége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria