Lengyel püspökök a Wyszyński bíboros közbenjárásának tulajdonított csoda elismeréséről

Kitekintő – 2019. október 5., szombat | 18:12

Október 3-án a Szentek Ügyeinek Kongregációja közzétette az új dekrétumokat, köztük az Isten szolgája Stefan Wyszyński varsói bíboros, prímás, érsek közbenjárásának tulajdonított csoda elismerését. A lengyel főpásztorok „örömmel és Isten iránti hálaadással” fogadták a hírt.

Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia elnöke így nyilatkozott a bejelentésről: „Nagy ünnep ez a lengyel egyház számára. Hálásak vagyunk a pápának, hogy jóváhagyta a Stefan Wyszyński bíboros közbenjárásának tulajdonított csodát. Örülünk, hogy hamarosan sok kerül a »millennium prímásának« boldoggá avatására.”

A lengyel püspökök közleménye szerint a csoda egy tizenkilenc éves lánnyal történt, aki 1988-ban gyógyíthatatlan pajzsmirigyrákban szenvedett. Isten szolgája Wyszyński bíboros közbenjárására gyógyult meg 1989-ben, és az azóta eltelt harminc évben a rákbetegség tünetei nem mutatkoztak nála.

A lengyel püspökök szerint hamarosan várható egy szentszéki közlemény, mely megjelöli a bíboros boldoggá avatásának helyét és időpontját.

Wyszyński bíboros boldoggáavatási eljárását 1989-ben indította el a varsói érsekség. Az ügy főposztulátora Zbigniew Suchecki minorita szerzetes volt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria