Lépések a béke érdekében – Befejeződött Zuppi bíboros ukrajnai látogatása

Kitekintő – 2023. június 8., csütörtök | 16:22

Matteo Maria Zuppi bíboros, bolognai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke „az ukrajnai konfliktus feszültségének enyhítésére” június 5–6-án Ukrajnába utazott.

Találkozók, intenzív megbeszélések, valamint az imának és elmélkedésnek szentelt pillanatok sora jellemezte Ferenc pápa küldöttének kétnapos ukrajnai látogatását. A kelet-európai országot a 2022. február 24-én indított orosz támadás következtében 15 hónapja háború sújtja. Zuppi bíborost a vatikáni Államtitkárság egyik tisztviselője kísérte el békemissziójára.

Amint arról már hírt adtunk, hétfőn Zuppi bíboros ellátogatott a kijevi régió területén található Bucsába, az egyik legnagyobb vérontás helyszínére, amely 2022 márciusában történt. Szintén hétfőn Zuppi bíboros megbeszéléseket folytatott Dmitro Lubinec ukrán parlamenti emberi jogi biztossal, hogy megvitassák az oroszok által megszállt területeken élő ukrán gyerekek ügyét, valamint a foglyok, köztük a civilek helyzetét. Emellett a bíboros találkozott az Egyházak és Vallási Szervezetek Tanácsának képviselőivel is.

Kedden Matteo Zuppi programja imatalálkozóval kezdődött a kijevi Szent Szófia-székesegyházban, majd a pápai küldött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést, amit más politikai képviselőkkel történt találkozók követtek.

„Ezen megbeszélések eredményeiről, akárcsak a vallási képviselőkkel folytatott tárgyalásokról, valamint a folyamatban lévő háború következményeként az ukrán nép szörnyű szenvedésének közvetlen tapasztalatáról beszámolnak a Szentatyának” – olvasható a Szentszéki Sajtóközpont közleményében, amit június 6-án adtak ki. A misszió „kétségtelenül hasznos a következő lépések meghatározásában, mind humanitárius szinten, mind pedig az igazságos és tartós  békéhez vezető utak keresésében”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria