Letartóztatták a megyei főtanfelügyelőt a marosvásárhelyi katolikus iskola létrehozása miatt

Külhoni – 2016. november 5., szombat | 15:05

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) november 3-án este őrizetbe vette Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum törvénytelennek vélt 2014-es létrehozása miatt.

Az ügyészség ugyanakkor hatvan napra hatósági felügyelet alá vonta Tamási Zsolt-Józsefet, a gimnázium igazgatóját.

A DNA november 4-i közleménye szerint Ştefan Someşant hivatali hatalommal való visszaéléssel, és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt-József igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják. 

A közlemény szerint a főtanfelügyelő 2014-ben anélkül rendelte el a katolikus gimnázium létrehozását és Tamási Zsolt-József igazgatói kinevezését, hogy előzetesen megszerezte volna ehhez a tanügyminisztérium jóváhagyását. 2015-ben pedig hatáskörét túllépve sorolta az Unirea Főgimnázium magyar tannyelvű osztályait az új oktatási intézménybe, és bocsátotta ki az intézmény számára az ideiglenes működési engedélyt. 

Stefan Somesan, Maros megye főtanfelügyelője

A DNA szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak a 328 diáknak az érdekeit sértette meg, akik a 2015–2016-os tanévben olyan intézményben tanultak, mely nem rendelkezett hatósági engedéllyel, ezért tanulmányaik törvényesen nem ismerhetők el.

A közlemény arról is említést tesz, hogy Maros megye prefektusa 2014-ben a közigazgatási bíróságon támadta meg a római katolikus tanintézet létrehozásáról szóló önkormányzati határozatot, és a marosvásárhelyi táblabíróság 2016 februárjában jogerősen is érvénytelenítette azt.  

Tamási Zsolt József, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója

A román állam hosszas pereskedés után 2004-ben szolgáltatta vissza a római katolikus egyháznak a 20. század elején épített II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium épületeit, melyekben az Unirea román és magyar tannyelvű főgimnázium működött. Ugyanabban az évben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult el a marosvásárhelyi katolikus oktatás. Az egyháznak 2014-ig kellett várnia, míg az önkormányzat hozzájárult a Római Katolikus Gimnázium létrehozásához. Az intézmény a 2015–2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyház épületeibe, amelyeket jelenleg az Unirea Főgimnáziummal oszt meg. Egy feljelentés nyomán a DNA egy évvel ezelőtt az ingatlan visszaszolgáltatása ügyében is vizsgálatot indított.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria