Letartóztatták a Vatikánban Gianluigi Torzi brókert

Kitekintő – 2020. június 6., szombat | 17:33

A Szentszék Sajtóterme június 5-én kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Vatikáni Bíróság Ügyészségi Hivatala elfogatási parancsot adott ki Gianluigi Torzi bróker ellen, miután kihallgatták őt ügyvédei jelenlétében. Június 5-én, pénteken este letartóztatták a Vatikánban.

Gianluigi Torzi közvetítő szerepet töltött be, hogy egy londoni ingatlan tulajdonjogát visszajuttassa a vatikáni Államtitkárságnak. Az elfogatási parancsot a vatikáni ügyész adta ki a bróker kihallgatása végén: zsarolással, sikkasztással, többszörös csalással és pénzmosással vádolják. Ezek olyan bűncselekmények, amelyekért a vatikáni büntetőjog tizenkét évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

A Gian Piero Milano ügyész és helyettese, Alessandro Diddi által aláírt rendelkezést a londoni Sloane Avenue-n lévő ingatlan adásvételéhez fűződő eset kapcsán bocsátották ki. Az ügy vállalkozások olyan hálózatát érinti, amelyben jelen volt az Államtitkárság néhány tisztviselője – tájékoztatott a Szentszék Sajtóterme.

Gianluigi Torzit jelenleg a Vatikáni Csendőrségi Testület laktanyájának erre a célra kijelölt helyiségében tartják fogva.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria