Letették a Szent XXIII. János-kápolna alapkövét Budapesten

2016. május 2., hétfő | 19:00

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök május 1-jén – nagyszámú hívő jelenlétében – ünnepélyesen elhelyezte a Budapest XVII. kerületében, Rákoskerten épülő XXIII. János-kápolna és közösségi ház alapkövét. Ez lesz az első imahely hazánkban, amelyik a két éve szentté avatott pápa nevét viseli.

Az eseményen jelen volt Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar alpolgármester és Hatvani Zoltán önkormányzati képviselő.

Szőke Lajos rákoscsaba-újtelepi plébános portálunknak elmondta: a helyi közösség már régóta szerette volna, ha külön misézőhelyet kap. Természetszerűen előbb sokkal nagyobb közösséggel rendelkező – lakótelepi – plébániák kaptak önálló templomot, de most eljött az ideje, hogy Rákoskerten kápolna épüljön.

Először a közösségi funkció volt hangsúlyos, illetve az, hogy legyen egy hely, ahol misézni is lehet – közölte a plébános –, de Erdő Péter bíboros szerette volna, hogy szentségi kápolna legyen az épületben, és ezt torony is jelezze. A multifunkcionális egyházi épületet, amely az egybenyitható kápolna és közösségi tér mellett urnatemetőt is tartalmaz, Major György tervezte.

Szőke Lajos szerint igazán szép egybeesés, hogy a XXIII. János két évvel ezelőtti szentté avatásának évfordulójához, április 27-éhez legközelebb eső vasárnapon tehették le a szentként tisztelt pápa nevét viselő első magyarországi kápolna alapkövét.

Rákosmente Önkormányzata tartós használatba adta a katolikus egyháznak a Zrínyi utca 269. szám alatti ingatlant, ahol várhatóan idén decemberig elkészül a többfunkciós épület a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében.

Forrás és fotó: Rákosmente Önkormányzata

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek