Letették a Szent XXIII. János-kápolna alapkövét Budapesten

2016. május 2. hétfő 19:00

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök május 1-jén – nagyszámú hívő jelenlétében – ünnepélyesen elhelyezte a Budapest XVII. kerületében, Rákoskerten épülő XXIII. János-kápolna és közösségi ház alapkövét. Ez lesz az első imahely hazánkban, amelyik a két éve szentté avatott pápa nevét viseli.

Az eseményen jelen volt Riz Levente polgármester, Fohsz Tivadar alpolgármester és Hatvani Zoltán önkormányzati képviselő.

Szőke Lajos rákoscsaba-újtelepi plébános portálunknak elmondta: a helyi közösség már régóta szerette volna, ha külön misézőhelyet kap. Természetszerűen előbb sokkal nagyobb közösséggel rendelkező – lakótelepi – plébániák kaptak önálló templomot, de most eljött az ideje, hogy Rákoskerten kápolna épüljön.

Először a közösségi funkció volt hangsúlyos, illetve az, hogy legyen egy hely, ahol misézni is lehet – közölte a plébános –, de Erdő Péter bíboros szerette volna, hogy szentségi kápolna legyen az épületben, és ezt torony is jelezze. A multifunkcionális egyházi épületet, amely az egybenyitható kápolna és közösségi tér mellett urnatemetőt is tartalmaz, Major György tervezte.

Szőke Lajos szerint igazán szép egybeesés, hogy a XXIII. János két évvel ezelőtti szentté avatásának évfordulójához, április 27-éhez legközelebb eső vasárnapon tehették le a szentként tisztelt pápa nevét viselő első magyarországi kápolna alapkövét.

Rákosmente Önkormányzata tartós használatba adta a katolikus egyháznak a Zrínyi utca 269. szám alatti ingatlant, ahol várhatóan idén decemberig elkészül a többfunkciós épület a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében.

Forrás és fotó: Rákosmente Önkormányzata

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő