Lezárult a 7. Ökumenikus Diákfilmszemle

Kultúra – 2018. június 8., péntek | 15:23

Az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat látta vendégül június 2-án, szombaton a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme. Wettstein József piarista, a verseny főszervezője tájékoztatott az eseményről.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az immár hetedik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák tanulóit szólította meg, és hívta maximum 8 perces rövidfilmek készítésére. Kiemelt témaként az Újrajátszva – Amikor egy helyzetet szeretnénk újraélni, hogy másként léphessünk benne gondolatot tűzték ki a szervezők, de külön versengést hirdettek szabadon választott témában is.

A diákfilmszemle az evangélikus, katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a Budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció szakköre (AVK) vállalta. A versenyfelhívásra a május 7-i beadási határidőig 24 iskolából 56 film érkezett. Öttagú ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a június 2-i döntőbe jutott 21 film listája.

A döntős filmeken kívül a szervezők további 11 film alkotóit információs vetítésre hívták meg. A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan, másik teremben ezeket a filmeket is bemutatták és értékelték. Ennek célja az volt, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videoműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatására számos érdeklődő érkezett. Vetítési blokkonként a zsűri szakmailag elemezte az alkotásokat. A bizottság olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója; Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára; Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense; Tari János, a Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikációtudományi Intézetének vezetője.

A vetítéssorozat és a közönségszavazás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. Az Újrajátszva kategória filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ tanulói győztek az Új élet című filmjükkel. Ugyanebben a kategóriában a középiskolásoknál két alkotás is első díjban részesült: a piliscsabai Páduai Szent Antal Gimnázium diákjainak a Megtörve című kisjátékfilmje és a soproni Szent Orsolya Gimnázium alkotócsapatának Az Úriember című legoanimációja. A szabadon választott téma szekcióban a következő alkotások kaptak díjat: első helyezett lett a Paletta a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból, második a Hogy kerül a hal a lébe? a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolából, harmadik pedig a Távkapcsolat a miskolci Balázs Győző Református Gimnáziumból.

A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán.

A díjakon túl különböző dicséreteket és különdíjakat is odaítélt a zsűri. Ezek az elismerések tárgyjutalmakkal, az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszerelésekkel jártak: zöldháttér-összeállítást, professzionális riportermikrofont, videokamera-állványt, stúdiólámpát, derítőlapot vihettek haza a jól szerepelt filmek alkotói. Különdíj-felajánlással támogatta a filmszemlét a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Keresztény Élet Portál is.

A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel járó filmszemle végén azzal köszöntek el egymástól a fiatalok, hogy jövőre, a 8. Ökumenikus Diákfilmszemlén ismét találkoznak.

Forrás és fotó: Ökumenikus Diákfilmszemle

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria