Lezárult a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság első ülése

Kitekintő – 2014. május 5., hétfő | 10:29

Május 1. és 3. között a vatikáni Szent Márta-Házban tartotta tanácskozását a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság – írja Szentszék sajtóközleménye nyomán a Vatikáni Rádió.

Az előzetes bejelentések alapján a megbeszélés célja az volt, hogy javaslatokat tegyen a Szentatyának a bizottság feladatkörét illetően, valamint további tagok kinevezésére a világ különböző részeiről. Az ülésen részt vettek Catherine Bonnet, Marie Collins, Sheila Holins, Seán Patrick O’Malley bíboros, Claudio Papale, Hanna Suchocka, P. Humberto Miguel Yanez és P. Hans Zollner jezsuiták.

A tanácskozás végén a következő közleményt tette közzé a bizottság: 

Szolgálatunk megkezdésekor együttérzésünket fejezzük ki a szexuális visszaélések gyermek és felnőtt áldozataival. Továbbá azt az alapelvet valljuk, hogy a gyermek vagy a sebzett felnőtt személyi érdekének figyelembevétele az elsődleges szempont minden döntés esetében.

A megbeszélések során mindenki megosztotta gondolatait, tapasztalatait és törekvéseit. A Szentatya kérésére ezek a tanácskozások a bizottság természetére és céljaira összpontosítottak, valamint a tagság bővítésére annak érdekében, hogy más földrajzi helyekről és szakterületekről is bevonjunk személyeket a munkába. Javaslatok is elhangzottak, hogy a bizottság hogyan tudna együttműködni olyan szakemberekkel, akik a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmével foglalkoznak különböző területeken. Találkozókra is sor került a Római Kúria képviselőivel a jövőbeli együttműködés érdekében, beleértve a Vatikáni Államtitkárság, a Hittani Kongregáció, a Papi Kongregáció, a Szentszék Sajtóterme és a Vatikáni Csendőrség képviselőit.

A munka eredményéről tájékoztatják majd a pápát. Kezdeményezéseket javasolnak a helyi felelősségvállalás elősegítésére világszerte, és a legjobb megoldások, tapasztalatok megosztására a kiskorúak védelme érdekében, beleértve képzési, nevelési programokat és a visszaélésekre való reagálás módjait. A bizottság megosztotta Ferenc pápával, hogy egyes területek mennyire fontosak a jövőbeli munka szempontjából. Kifejezetten fontos az egyházon belüli felelősségvállalás biztosítása, beleértve hatékony és átlátható eljárások kialakítását.

Megállapításaikat benyújtják majd a Szentatyának, hogy még pontosabban meghatározhassák a bizottság struktúráját, tevékenységét és céljait. Világos, hogy a bizottság nem fog konkrét visszaélési esetekkel foglalkozni, de javaslatokat tehet a felelősségvállalást és a legjobb megoldásokat érintő megoldásokra vonatkozóan. A megállapításokban konkrét javaslatokat kívánnak tenni arra, hogy milyen fontos felkelteni mindenki tudatosságát a szexuális visszaélés tragikus és pusztító következményeit illetően, melyek akkor állnak elő, ha nem jelentik a visszaélés gyanúját, és ha nem támogatják az áldozatokat és családjaikat.

A bizottság tagjai csatlakoznak minden jóakaratú emberhez abban a célkitűzésükben, hogy megvédjék a gyermekeket és az érintett felnőtteket a visszaélésektől. Végül imát kérnek mindazoktól, akik segíteni kívánják a bizottság munkáját – olvasható a Szentszék sajtóközleményében.

Magyar Kurír