Lipcsében a magyar határnyitásra emlékeztek

Hazai – 2014. október 14., kedd | 13:30

Kozma Imre atya és Áder János köztársasági elnök beszéde váltotta ki a legnagyobb lelkesedést a német közönség soraiban csütörtök este a Lipcsében rendezett Fényünnepségen – adja hírül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.


Az államfő és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a 25 évvel ezelőtti lipcsei tüntetések évfordulója alkalmából tartott Fényünnepségen szólalt fel Németországban.

A magyar államfő köszöntőjében felidézte Helmut Kohl egykori német kancellár híres kijelentését. „Sokszor és sokan idézték a Kohl kancellárnak tulajdonított mondatot, miszerint a berlini falból az első téglát a magyarok ütötték ki” – idézte fel Áder János.

Kozma Imre atya, aki 25 évvel ezelőtt munkatársaival 50 ezer keletnémet menekült ellátásáról gondoskodott, mélyen elérzékenyült a szeretetteljes és baráti fogadtatástól. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökét vastapssal köszöntötték.

Kozma Imre úgy fogalmazott, 25 évvel ezelőtt a magyarok vállalták a kockázatot, és szélesre tárták nemcsak a kapujukat, hanem a szívüket is.

Lipcsében több tízezren vonultak fel csütörtök este kezükben gyertyával, a német történelem rendkívüli napjára emlékeztek. 25 éve ezen a napon tömegtüntetés volt az akkori NDK-hoz tartozó városban, ami az úgynevezett békés forradalom fordulópontját jelentette.


Fotó: Máltai.hu, 12.kerület.ittlakunk.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria