Lombardi: Nincsenek titkok XVI. Benedek lemondása körül

Kitekintő – 2017. március 14., kedd | 12:35

Federico Lombardi SJ, aki 2016-ig a Szentszék sajtóközpontját és a Vatikáni Rádiót vezette, nyilatkozott egy olasz érsek állításai kapcsán, aki nemzetközi nyomást feltételezett XVI. Benedek pápa lemondása hátterében.

XVI. Benedek pápa nem nyomás hatására mondott le, és nincs felderítésre váró titok a háttérben – jelentette ki Luigi Negri emeritus ferrarai érsek feltételezéseire reagálva Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Alapítvány elnöke, a Vatikáni Sajtóközpont korábbi igazgatója.

Lombardi a Szentszékhez közeli Il Sismografo olasz portálon reagált az interjúra, melyben Luigi Negri érsek arról beszélt: „Vatikánon belüli és kívüli erőket” sejt XVI. Benedek lemondása hátterében. Az érsek szerint Benedek pápa „hatalmas nyomásnak volt kitéve” az Obama-adminisztráció részéről.

Lombardi szerint, aki 2013 februárjában, Benedek pápa lemondása idején a Szentszék szóvivője volt, Negri érsek állításai „felesleges zűrzavart” okoznak.

Lombardi azt javasolta, térjünk vissza XVI. Benedek saját szavaihoz, melyeket a bíborosokhoz intézett, illetve amelyek megjelentek a Peter Seewalddal folytatott beszélgetéseit tartalmazó interjúkötetben: XVI. Benedek „megerősíti, hogy teljes szabadságban és a felelősséget vállalva döntött a lemondás mellett, és nincs semmilyen felderítésre váró titok a háttérben”. Lombardi hangsúlyozta: „Mindig is azt gondoltam, hogy XVI. Benedek olyan ember, aki az igazságot részesíti előnyben.”

„Az igaz, amit Negri érsek is mondott, hogy az emeritus pápa bár rendkívül éles elméjében, fizikailag törékeny – tette hozzá Lombardi. – Ezért négy évvel ezelőtt már nem volt képes rá, hogy hosszadalmas nyilvános eseményeken, hosszú audienciákon, találkozókon, szinódusi gyűléseken vegyen részt, még kevésbé arra, hogy apostoli utakra induljon vagy meglátogassa plébániáit. (…) Mivel tiszta a gondolkodása, már négy évvel ezelőtt világosan látta ezt, és azt gondolta, ez gondot jelent az Egyház közössége számára.”

„Én azt gondolom – folytatta Lombardi –, nem kell azt feltételeznünk, hogy az Atlanti-óceán túloldaláról rettenetes nyomás nehezedett rá. Megnyugodhatunk abban, hogy a lemondás egy igen bölcs és észszerű döntés volt, Isten és az emberek előtt egyaránt.”

Az emeritus ferrarai érsek azt is megemlítette az interjúban, hogy majd halála után megkérdezi Szent Pétert, mi volt az igazság ebben az ügyben. Federico Lombardi erre annyit reagált: „Én nem fogom ugyanazt a kérdést feltenni Szent Péternek, mint Negri érsek, mert XVI. Benedek már válaszolt rá, és, személy szerint, én elhiszem neki.”

Forrás: Zenit.org

Fotó: Catholicnews.org.uk

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria