Ludányhalászi alkotó betlehemét is kiállítják a Vatikánban

Kishírek – 2022. december 2., péntek | 15:01

A 100 Betlehem kiállítást 46. éve rendezik meg Rómában, a világ minden tájáról érkeznek betlehem témájú kreációk. Idén harminc magyar alkotásból választották ki azt a hatot, melyek Magyarországot képviselik a Vatikánban. Egyik közülük Némethé Jancsi Ilona ludányhalászi alkotó Utazó betlehem című műve. Az alábbiakban a Nógrád Megyei Hírportál tudósítását olvashatják.

Némethné Jancsi Ilona, a betlehem készítője elmondta, hogy 12 éve alkot saját textilműhelyében a Magyar Kézművességért Alapítvány pályázataira, számos kiállítása volt már. Korábban gobelinmunkákkal indult, majd tavaly egy harmonikabőröndbe épített betlehemmel készült, amellyel hírét vitte a magyar kézművességnek. Az alkotás a Szent István-bazilikában volt látható.

Idén augusztusban indult a 100 betlehem a Vatikánban pályázaton, és pár hónap múlva értesítették, hogy a legjobb hat közé került az Utazó betlehem című alkotása. Ezzel idén Rómában, a Szent Péter tér oszlopcsarnokában december 8. és január 8. között tekintheti meg a nagyközönség a művet.

A paverpol-technikáról az alkotó elmondta, hogy egy holland eredetű, levegőre száradó speciális keményítő- és ragasztóanyag, amellyel a textilt formálta. Kizárólag újrahasznosított anyagokkal dolgozott.

Az Utazó betlehemet a konzulátus már eljuttatta a kiállítás helyszínére. Idén Némethné Jancsi Ilonának is lehetősége adódik arra, hogy személyesen tekinthesse meg a világ minden tájáról érkező kézműves betlehemeket.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria