Ma, amikor mindenki rohan… – Apa-fia hétvége Szombathelyen

Kishírek – 2024. június 17., hétfő | 13:47

Apa-fia hétvégét rendeztek a Martineum Felnőttképző Akadémián május 10–12-ig. Szabó Jenő személyes hangvételű beszámolóját közöljük az eseményen megtapasztalt élményekről.

Ma, amikor mindenki rohan, dolgozik, tanul és szervez, a legértékesebb dologgá az idő vált. Hétköznapjainkban ritkán, elvétve akad időnk párunkra, gyermekeinkre. Ezt a helyzetet remekül felismerve, és sok-sok munkát fektetve bele, csodálatos dolgot alkottak meg számunkra a szombathelyi Martineum és a szervezők. Apa-fia hétvége –a már évek óta megvalósuló programon az egymásra figyelésé a főszerep.

2024. május 10–12. között a kamasz fiúk és édesapjuk közös szórakozással, beszélgetésekkel egybekötött, vidám hangulatú programja újra olyan környezetet teremtett, hogy még azok is megnyíltak egymás számára, akik esetében eddig a nehézségeik miatt ez nem tudott megvalósulni.

A játékos feladatokon keresztül, a beszélgetések és tennivalók mellett szinte megállt az idő. Személyes kedvencem a Szombathely belvárosát is érintő érdekes keresőjáték, aminek a kapott feladatok, a városhoz fűződő legendák és történések képezték az alapját. A virtuális szabadulószoba pedig az egész társaságot összekovácsolta. Az egyik, amit itt kaptunk, az a legbecsesebb kincs, az egymásra fordítható idő, melyet nekünk magunknak kellett kialkudni más elfoglaltságainktól és a család többi tagjától; a másik pedig egymás olyan jellegű megismerése, amit ilyen mélységben, célzottan a hétköznapokban csak nagyon kevés apa-fia páros tud megvalósítani.

Mindent összevetve úgy érzem, hogy jó hangulatban, feltöltődve és a kapott segítséggel komolyabban, egymásra jobban odafigyelve tudjuk megélni az apa-fia kapcsolatunkat – hála ezért a szervezőknek. Az én fiam alig várja az anya-fia hétvégét is, hiszen – mint fogalmazott – „akkor csak én kapok anyából”. Ebből is látszik, milyen nagy szükség van kapcsolatunk megerősítésére, hogy mire eljön az érzelmi leválás ideje, stabil, jó kapcsolatban tudjunk maradni gyermekeinkkel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria