Magyar állami vezetőkkel találkozott I. Bartholomaiosz pátriárka

Hazai – 2021. szeptember 11., szombat | 15:46

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka szeptember 10-én, pénteken háromnapos látogatásra érkezett Magyarországra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan. A pátriárka pénteken Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel találkozott. Szombaton délelőtt Áder János köztársasági elnök fogadta I. Bartholomaioszt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a találkozón úgy fogalmazott, soha nem állt szemben egymással a keleti és a nyugati kereszténység Magyarországon, hanem egymást mindig megbecsülte és elismerte. A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 2000-ben a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus szentnek ismerte el István királyunkat;

az 1054-es nagy egyházszakadás óta államalapító uralkodónk az első közös szentje Keletnek és Nyugatnak.

„Ezt az ajándékot Magyarország soha nem felejti el a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, őszentsége I. Bartholomaiosz pátriárkának, és soha nem fogjuk elfelejteni azt a gazdagságot, azt a hitet, amit Konstantinápolyból kaptunk a honfoglalás után” – fogalmazott Semjén Zsolt.

I. Bartholomaiosz a találkozón azt mondta, nagyon szoros kapcsolat fűzi össze a magyar államot és az egyetemes patriarchátust. „Egyesít bennünket Szent István király.” Emlékeztetett, hogy körülbelül húsz évvel ezelőtt saját kezűleg hozta el Magyarországra azt a hivatalos dokumentumot, amely a keleti szentek sorába iktatta István királyt.

A pátriárka elmondta azt is, örömére szolgál, hogy a következő napokban újra láthatja Ferenc pápát, akivel nagyon szoros és baráti a kapcsolata.

Az Emberi Méltóság Tanácsa az Emberi Méltóságért kitüntetést adományozta I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkának. A kitüntetést szeptember 10-én Lomnici Zoltán, a tanács elnöke és Szunai Miklós főtitkár adta át a főpásztornak, aki sokat tett az emberi jogokért és a környezet védelméért.

Szeptember 11-én délelőtt Áder János köztársasági elnök fogadta I. Bartholomaiosz pátriárkát a Sándor-palotában.

Ezt követően Kövér László, az Országgyűlés elnöke adott fogadást a pátriárka tiszteletére a Parlamentben.

Szombaton délután a pátriárka részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében tartandó szentmisén a Kossuth téren, a szertartást megelőzően beszédet is mond.

Szeptember 12-én, vasárnap 9 órától a pátriárka a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban vezet liturgiát.

I. Bartholomaiosz látogatása utolsó programjaként részt vesz az eucharisztikus kongresszust lezáró Statio Orbis szentmisén, amelyet Ferenc pápa mutat be a Hősök terén.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely; Lomnici Zoltán; MTI/Máthé Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria