Magyar kutató az Accademia Ambrosiana tagjai között

Kitekintő – 2009. május 28., csütörtök | 9:55

Milánóban a neves, Federico Borromeo által 1602-ben alapított Biblioteca Ambrosiana épületében tartotta éves összejövetelét az Accademia Ambrosiana Italianista Osztálya. Az akadémia új tagjai között Domokos György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem intézetvezető docense is átvehette a Dionigi Tettamanzi milánói bíboros érsek által aláírt okmányt.

A laudációt felolvasó Giuseppe Frasso professzor Domokos György filológusi, kutatói, oktatói tevékenységének méltatása mellett fordítóként is bemutatta őt a megjelenteknek, mint olyan személyt, aki sokat tett az olasz kultúra megismertetéséért Magyarországon.

Az Ambrosiana az európai kultúra egyik legfontosabb gyűjteménye. A képtár (Pinacoteca) Leonardo, Raffaello, Caravaggio és sok más mester műveit őrzi, a könyvtár az ókortól napjainkig őriz fontos és egyedi kéziratokat. A Federico Borromeo által létrehozott intézmény legfrissebb hajtása az Accademia Ambrosiana, amelynek révén az intézmény találkozási ponttá kíván válni Észak, Dél, Kelet és Nyugat kultúrája között.

Az akadémia egyes osztályai a Borromeo-család tagjaival, Szent Ambrussal, Milánó védőszentjével, a görög és latin kultúrával, az olasz kultúrával, a szláv országok kultúrájával, a Közel-Kelet, illetve a Távol-Kelet kultúrájával foglalkoznak, amint ezt a 2008-ban kelt statútum rögzíti. Az Italianista Osztály következő ülésére 2010 májusában kerül sor, amikor az akadémikusok Giuseppe Pariniről értekeznek majd.

Magyar Kurír