Magyar segítők is részt vesznek a Sant’Egidio közösség afrikai AIDS- programjában

Kitekintő – 2010. október 4., hétfő | 14:45

A Sant’Egidio közösség különös szeretetet táplál az afrikai kontinens iránt. 1992-ben közreműködésükkel született meg a mozambiki polgárháborút lezáró békeszerződés; azóta számos közösség jött létre a kontinensen.

A DREAM-program keretében afrikai AIDS-betegeket kezelnek a legmodernebb eljárásokkal. Idén hat magyar segítő is részt vett a munkában, két turnusban érkeztek Malawiba.

Az Afrikát sújtó problémák egyik legnagyobbika az AIDS nagymértékű terjedése, egyes szubszaharai vidékeken akár a 30 százalékot is eléri a fertőzöttek aránya. A Sant’Egidio közösség 2002-ben valóra váltotta az egyik hatalmas álmát: elvitte a betegség elleni terápiát a fekete kontinensre. Megszületett a DREAM (Drug Resource Enhancement against AIDS and Malnutrition) program. Nem nyugodtak bele abba, hogy csupán a földrajzi elhelyezkedés miatt Afrikában milliók halnak meg, miközben Európában és Amerikában már olyan kezelést kapnak a betegek, amellyel tünetmentesen élhetik életüket. Senki nem tartotta érdemesnek ezt a kontinenst arra, hogy elvigye hozzájuk az életet mentő programot, a terápiát, amely nagyon költséges egy emberre nézve is, és itt betegek milliói élnek. A nemzetközi szervezetek is leginkább a megelőzésre koncentráltak. De a Sant’Egidio közösség fő vonása éppen ez: mer olyat gondolni, amit még a jóérzésű emberek legnagyobb része is elképzelhetetlennek tart. És képes olyan összefogást teremteni, amely által megvalósulhatnak a szegények iránti szolidaritásról szőtt álmai.

A DREAM elsősorban várandós anyák kezelését célozza az antiretrovirális terápiával. A kezelésnek köszönhetően a HIV-pozitív asszonyoktól született gyermekek 98 százaléka egészségesen jön a világra. Mozambikban, Kenyában, Malawiban, Tanzániában, a Guineai Köztársaságban, Bissau-Guineában, Nigériában, Angolában, Kongóban és Kamerunban is működik már a program. A kezelés ingyenes, ezt számos nemzetközi intézmény és magánszemély adománya teszi lehetővé, illetve nem utolsó sorban a rengeteg önkéntes közreműködő. A központokban kezdetben a közösség orvosai dolgoznak, majd a feladatokat átveszik az afrikaiak, képzett orvosok és ápolók, valamint önkéntesek (aktivisták), akik maguk is a terápiával kezeltek közül kerülnek ki. A közösség azonban minden központban ott van személyes jelenlétével is. A mindig jelen lévő szakképzett segítőkön kívül Európából is folyamatosan érkeznek az önkéntesek egy-egy hónapra, saját költségükön, hogy segíthessenek ezen a számos sebből vérző kontinensen.

Idén hat magyar segítő is részt vett a munkában, két turnusban érkeztek Malawiba. Utazásukat egy nyertes pályázatból finanszírozták, a vízumot és az oltásokat, valamint a kint tartózkodás költségeit már maguk viselték. Hárman mentek el márciusban, közülük Körtvélyessy Mónikát – aki Pécsen él, orvos és öt kisgyermek édesanyja. – kérdezte a Magyar Kurír munkatársa tapasztalatairól.

A beszélgetés  Megkérdeztük rovatunkban olvasható.

Magyar Kurír